Očekivanja Svetske banke – pad inflacije na Kosovu u 2024

Inflacija na Kosovu će se ove godine, prema očekivanjima Svetske banke, usporiti na 3% i postepeno pasti na 2% u srednjem roku.

Zbog toga se očekuje pad kamatnih stopa do druge polovine 2024. godine.

Kancelarija Svetske banke u Prištini je za Radio Kosovo rekla da predviđaju usporavanje inflacije do kraja 2024. godine.

Međutim, prema Svetskoj banci, postoje rizici koji bi mogli da dovedu do odstupanja od ove projekcije, uključujući mogućnost povratka inflacije usled intenziviranja geopolitičkih tenzija, kao i domaćih pritisaka za povećanje plata.

„Svetska banka trenutno predviđa da će se inflacija, merena indeksom potrošačkih cena, usporiti na 3 odsto ove godine i postepeno pasti na 2 odsto u srednjem roku“, navodi se u odgovoru Svetske banke.

Prema podacima Svetske banke, projekcija je zasnovana na očekivanjima nižih pritisaka kada su u pitanju međunarodne cene energije, hrane i sirovina, koje Kosovo uglavnom uvozi.

Prošle godine su kamate ponovo porasle, u pokušaju da se obuzda inflaciju, dok istraživanje Centralne banke, sprovedeno u januaru, pokazuje da Svetska banka u drugoj polovini ove godine predviđa njihovo blago smanjenje.

Čak i predsednik Privredne komore Kosova, Ljuljzim (Lulzim) Rafuna, kaže da treba smanjiti kamate.

„Vidimo da dolazi do pada inflacije. Više nije na vrhuncu kao prošle godine i nema razloga da kamate rastu”, rekao je Rafuna.

Šef Kosovske poslovne alijanse, Agim Šahini (Shahini), rekao je da su kamate na Kosovu najviše u regionu i da utiču na investicije.

„Ekonomija ne može da se razvija bez podrške banaka. Banke su postale najprofitabilniji sektor na račun građana”, rekao je Šahini.

U julu 2023. godine kamatne stope za nove kredite na Kosovu su dostigle vrhunac od 6,7 odsto, dok su u januaru ove godine pale na 6,3 odsto. Što se tiče inflacije i kamatnih stopa za kredite, Centralna banka Kosova nedelju zaredom ne odgovara za Radio Kosovo.

Izvor :
Zeri, KoSSev