Site icon Medija centar

Obradović traži vanredno zasedanje Skupštine zbog francusko-nemačkog plana

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da hitno zakaže posebnu sednicu na temu francusko-nemakog sporazuma, pre sledećeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Ohridu 18. marta. Orlić je potvrdio da deo opozicije u parlamentu traži novu specijalnu sednicu o Kosovu, ali nije precizirao da li će biti zakazana.

„O ovoj temi se raspravlja ne samo u Briselu već i na mnogim drugim stranama sveta, čak i u separatističkom parlamentu u Prištini, ali jedino ne u Narodnoj skupštini Republike Srbije“, naveo je Obradović u saopštenju.

On je pozvao predsednika Srbije da dođe u skupštinu i objasni poslanicima „šta je to prihvatio u Briselu“, kako je naveo visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Žozep Borel, „a da ga Vučić nikada nije demantovao“.

„Nema sumnje da je to onaj sporazum koji je diplomatski protokol EU javno objavio po završetku briselskih pregovora u ponedeljak veče i da se o tom dokumentu koji tretira Kosovo kao drugu državu više neće pregovarati. Predsednik Republike nema ustavna ovlašćenja da odlučuje o ovim temama, niti je u ovom sazivu Narodne skupštine usvojena bilo kakva pregovaračka platforma o KiM“, ocenio je Obradović.

Orlić potvrdio – deo opozicije tražio sednicu o KiM, ne kaže da li će je i biti

Orlić je na televiziji Hepi podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolazio na posebnu sednicu o Kosovu i Metohiji na poziv opozicije prvo u septembru prošle godine, pa onda ponovo u februaru ove godine.

„I evo vidite, koliko je prošlo, dve ili tri nedelje, kao da ništa nije bilo. Opet ista priča ispočetka. Sad oni ponovo hoće sednicu, a ni sami ne umeju da objasne ni šta, ni kako, ni zašto, kad on (Vučić) bude na toj sednici, a bude i po 22, 23 sata u dva dana, oni budu po dva ili tri“, rekao je Orlić.

Naveo je da opozicija to vreme ne troši na razmatranje politika i rešenja, već na „histeriju, urlanje i mahanje krpama i banerima“ i na to da Vučića „bestidno optužuju da je on neko ko će da izda i napravi kapitulaciju“.

Exit mobile version