Obeležena godišnjica ubistva dečaka na Bistrici

Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. 

Pred oko pedesetak žitelja Goraždevca pomen je služio Vladika novobrdski Ilarion, uz sasluženje oca Petra iz manastira Visoki Dečani i nekoliko sveštenika. Pomenu su prisustvovale monahinje iz Pećke Patrijaršije.

Vladika Ilarion je poručio okupljenima da stradanje dece nikada ne prihvatimo kao gubitak nego da se trudimo da posvedočimo veru u vaskrsenje.

„Ne treba njihov spomen da zaboravljamo i treba svom silom da našu tugu pretačemo u vapaj ka Bogu. Ne dozvolimo posebno onim koji su im najbliži i koji ih najviše vole da prihvate taj gubitak. Nemojte da prihvatite guibitak, mi smo ovde da posvedočimo veru u vaskrsenje. Njih zaista ima u tajni Božijoj i nikada ne treba da odustanete na bilo koji način od njih i ne treba da kažete da njih nema, njih zaista ima, a možda ih ima i više nego što nas ovde ima. Toliko puta smo mi hodeći zapravo mrtvi, a oni koji su preminuli življi su hiljadama puta od nas. To da ostavimo Gospodu i da ostavimo tom danu kada ćemo se sresti zajedno sa njima“, rekao je vladika Ilarion u besedi.

Milisav Dakic, otac ubijenog Panta, rekao je da se ne nada da će kosovske vlasti ikada otkriti počinioce ali da to očekuje od Beograda.

“I sami vidite, ja kao čovek ne mogu da očekujem od ubica da mi pronadju ko je ubio decu. Ali se nadam u našu državu, državu Srbiju i našeg predsednika ujedinitelja da se on oko toga malo više zalaže”, rekao je Milisav Dakić.

Majka ranjene Dragane, Mirjana Srbljak kaže da se ni posle 19 godina ništa nije promenilo.

“Danas je sve isto samo nema te sirene i nije temperatura 40. Bol je isti, sve je isto, ništa se nije promenilo. Kao što znate ni počinioci nisu pronadjeni, mi i dalje čekamo”, kazala je Mirjana.

Pomenu je prisustvovao zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

“U potpunosti smo posvećeni saznavanju istine i procesuiranju zločina u Goraždevcu ali I u Livadicama, Obiliću, Starom Grackom, Cernici u želji da sve žrtve dobiju zasluženo mesto, porodice istinu o njihovom stradanju a počinioci zasluženu kaznu”, izjavio je Tajić.

Nakon pomena i posete grobovima postradalih dečaka, delegacija Kancelarije za Kosovo i Metohiju je položila venac na spomenik goraždevačkim žrtvama.

Izvor :
Radio Goraždevac