Obeležena 23. godišnjica NATO bombardovanja u Severnoj Mitrovici

Parastosom, polaganjem cveća i odavanjem pošte stradalima, u Severnoj Mitrovici je obeležena dvadesettreća godišnjica od početka NATO bombardovanja.

Obeležavanje godišnjice NATO bombardovanja počelo je 8.00, parastosom žrtvama, koji je služen u hramu Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici.

Potom su, simbolično, u 12.44, položeni venci na “Spomenik istine” u blizini glavnog ibarskog mosta.

Obeležavanju su prisustvovali predsednik Privremenog organa opštine Severnoj Mitrovica, Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga, Vučina Janković, predstavnici SUBNOR-a i drugi.

Predsednik SUBNOR-a Kosovska Mitrovica, Slobodan Bogićević, podsetio je na to da je bombardovanje SRJ trajalo 78 dana i ocenio da je to bila brutalna i sramna agresija zemalja NATO pakta, te da se to ne sme zaboraviti.

„Zašto je poveden taj mali svetski rat protiv slobodarske Srbije? Lagali su i varali svetsko javno mnjenje pod izgovorom da se na KiM dešava humanitarna katastrofa, u stvari se desila oružana pobuna Albanaca protiv sopstvene države zbog kako oni kažu, kršenja njihovih ljudskih prava od strane Srbije. Ti isti sada nama zabranjuju da glasamo za našu Srbiju, za naše KiM“, istakao je Bogićević.

„Spomenik istine“ u blizini ibarskog mosta u Severnoj Mitrovici, postavljen sredinom 2007. godine, posvećen je poginulima u NATO bombardovanju i žrtvama OVK.

Spomenik je visok 6 metara, sa kupolom na kojoj je krst sa četiri ikone Belog anđela, a ispisana su imena žrtava iz regiona Mitrovice.

Izvor :
Radio Kontakt plus, Medija centar