Obeležen Međunarodni dan žena i devojčica u nauci

Manifestacijom koju je organizovala kancelarija UN Women na Kosovu, u saradnji sa Kancelarijom predsedništva i Ministarstvom obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, danas je na Kosovu obeležen Međunarodni dan žena i devojčica u nauci.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je tim povodom poručila devojkama koje žele da se bave naukom da ne oklevaju da se okušaju u ovoj oblasti, jer svaki njihov pokušaj podrazumeva bolje društvo, a samim tim i bolju budućnost. 

„Ne ustručavajte se da izazovete sebe. Bićete zapanjene sposobnošću koju imate da transformišete svoj unutrašnji krug, zajednicu u kojoj živite, društvo koje vas okružuje“, rekla je ona.

Ministarka obrazovanja, nauke i tehnologije, Arberie Nagavci, podsetila je da je 1.365 devojaka koje studiraju u oblastima STEM (Nauka, tehnologija, inženjering i matematika) imalo koristi od MESTI (Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija) stipendija i obećala da će se podrška ovim devojkama nastaviti, jer im je mesto u nauci. 

„Garantujem vam da ću kao ministarka obrazovanja biti u stalnoj podršci unapređenju žena i devojčica u oblasti prirodnih i primenjenih nauka i unapređenju institucionalnih politika u tom pogledu. Ovo je samo početak i drugi oblici podrške će se nastaviti u narednim godinama“, rekla je Nagavci.

Šefica Kancelarije UN Women-a na Kosovu, Vljora Tuzi Nuši, rekla je da treba mnogo raditi na eliminisanju rodne nejednakosti u obrazovanju i karijeri, ističući da je to misija UN Women-a da osnaži žene i devojke u svakom pogledu života. 

„Podaci govore da više devojčica nego dečaka ide u školu, ali negde postoji stagnacija i neravnopravnost polova ostaje duboka. Pokrenuli smo forum Generation Ekualiti, koji kroz kampanje prikupljanja sredstava nastoji da ublaži postojeće rodne nejednakosti“, rekla je ona.

Koordinatorka za razvoj Ujedinjenih nacija, Ulrika Ričardson, ukazala je da nauka nije samo za muškarce, i da je neophodno uključiti žene u oblasti Nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike kako bi nauka napredovala u odgovoru na ljudske potrebe.

Rodni jaz na svim nivoima disciplina nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike uočen je širom sveta. Iako su žene napravile ogroman napredak ka povećanju svog učešća u visokom obrazovanju, one su i dalje nedovoljno zastupljene u ovim oblastima.

Da bi se postigao potpun i jednak pristup nauci za žene i devojčice, kao i da bi se postigla rodna ravnopravnost i osnaživanje žena i devojčica, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 11. februar Međunarodnim danom žena i devojčica u nauci 2015. godine.

Izvor :
Medija centar Čaglavica