Novinari sa Balkana i iz Evroazije u poseti Stokholmu

Grupa novinara iz zemalja Balkana i Evroazije (bivše sovjetske republike) nalazi se u jednonedeljnoj studijskoj poseti Švedskoj. Posetu organizuje medijski institut Fojo sa ciljem pružanja podrške u uspostavljanju boljih uslova rada novinara u ovim delovima sveta.

Tokom boravka u Stokholmu, novinari sa Kosova, iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, ali i Ukrajine, Moldavije, Jermenije, Uzbekistana, Kirgistana i Gruzije obilaze više medijskih kuća, sindikata i organizacija koje se bave zaštitom prava novinara u Švedskoj. Sa Kosova su u poseti novinari RTV Kim i Kohe, kao i predstavnica AMPEK-a.

U Stokholmu su organizovana predavanja, ali i razmena iskustava sa švedskim novinarima po pitanju lične i digitalne bezbednosti, te psihološke i pravne sigurnosti novinara.

Novinari iz pomenutih zemalja upoznali su se sa položajem njihovih švedskih kolega, a ono što se moglo zaključiti tokom protekla tri dana je da novinari u ovoj zemlji imaju izuzetne uslove za rad, kao i da građani veruju informacijama koje im mediji pružaju. Švedska se, inače, nalazi na trećoj poziciji u svetu po pitanju slobode medija, odmah nakon Finske i Norveške.

Ova zemlja ima 75 štampanih medija, od kojih su četiri nacionalna, dok su ostali lokalni. Prema zvaničnim informacijama, čak 70% stanovništva u Švedskoj čita dnevne novine.

Novinari bivših jugoslovenskih republika imali su prilike da se sretnu i sa ratnim izveštačima iz Avganistana, Ukrajine, te Pakistana.

Izvor :
RTV KIM