„Novinari i novinarke su kamen spoticanja“

Poslednjih godina pogoršala se situacija u kojoj se nalaze novinari, od bezbednosnih, do ekonomskih uslova, te slobode medija. Zbog toga je Medijski institut Fojo iz Švedske pokrenuo projekat u kojem učestvuju novinari i organizacije koje se bave medijima iz zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Evro-azije. Predstavnici desetak medija i organizacija koje se bave medijima trenutno se nalazi u Crnoj Gori u studijskoj poseti.

pojedinim medijima, veliki broj medija na malom novinarskom tržištu. Ekonomski nezavisan i zadovoljan novinar može profesionalno obalvljati svoj posao“.

Govoreći o bezbednosti novinara i medijskih radnika, Kračković je kazao da je poslednjih godina ugoržena bezbednost novinara u Crnoj Gori, navodeći da je samo u poslednje dve godine zabeleženo pedeset slučaja napada. Podsetio je da ubistvo novinara Duška Jovanovića koje još nije razrešeno. Napadi i na druge novinare i medije nisu rešeni. Sindikat medija stalno apeluje da se nadležni organi pozabave nerešenim slučajevima. Političari, rekao je, i dalje vrše pritisak na pojedine meidje i novinare. Ipak, rekao je da su poslednjih godina povećane kazne za napade na novinare, ali da sudovi i tužilaštva različito rade po pitanju ovakvih slučajeva, što obezhrabruje novinare da prijavljuju napade.

„Ako se napadi budu tretirali kao prekršaji, bojimo se da se napadi na novinare u Crnoj Gori neće smanjiti“, rekao je Kračković.

Tokom studijske posete Crnoj Gori novinari i predstavnici organizacija koje se bave medijima učestvovali su na više radionica čija je tema bila lična i digitalna bezbednost novinara i medija, te psihološka podrška novinarima koji su svakodnevno izloženi stresom. Učesnici sa Kosova (Koha, AMPEK i RTV Kim), centralne Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, ali i Ukrajine, Gruzije, Moldavije, Jermenije, Uzbekistana, kao i predstavnici Instituta Fojo posetili su tokom borvka u Podgorici Radio televiziju Crne Gore, kao i redakcije medijske kuće „Vijesti“.

Izvor :
RTV KIM