Nova spomen-ploča i skulptura „Kosovski božur“ u čast braći Milić

Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura „Kosovski božur“. 

Nakon nešto više od šest godina, danas je otkrivena nova spomen-ploča, u blizini mesta gde je bila postavljena i prvi put, dok se na mestu gde je nekada bila gradska fontana, sada nalazi skulptura „Kosovski božur“. Sve to u čast blizancima Bobanu i Srđanu koji su poginuli 1999. tokom NATO bombardovanja, kao i njihovom bratu Goranu, koji je preminuo od tuge na godišnjicu njihove smrti.

“Moje srce je sada prepolovljeno – pola je tužno, a pola je veselo kad vidim ovaj narod koji je ispoštovao moju decu pre svega. Zahvaljujem se građanima Kosovske Mitrovice što su se skupili u ovolikom broju i odali poštu mojim sinovima. Hvala svima koji su došli”, vrlo emotivno se velikom broju okupljenih građana obratila majka mitrovičkih heroja, Nada Milić.

Svako ko poznaje porodicu Milić, mora da veruje u sudbinu, naveo je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

“Ne postoji drugi način da se objasni tragična pogibija Srđana i Bobana i najstarijeg Gorana. Zato je skulptura Tri božura zamišljena kao simbol žrtve za domovinu i bratsku ljubav i božur je ovde za Srbe više od cveta. Ovo je sećanje na naše neustrašive borce braću Milić i sećanje na jedno ukleto vreme, uz obećanje da se ne sme ponoviti. Dok je ijednog Srbina u Kosovskoj Mitrovici, živeće naši heroji Srđan, Boban i Goran”, poručio je Spirić.

Sa tugom i suzom posvećenoj srpskim žrtvama, ponosno se prisećamo otpora u neravnopravnoj borbi, istakao je zamenik direktora Kancelarije za KiM, Borislav Tajić.

“Ta mala zemlja i taj mali narod održali su čas iz onog najvažnijeg – časti, morala i ljubavi prema slobodi i pravdi. Izgubili smo decu i ljude. Među njima svetle kao simbol i svedočanstvo herojstva, odanosti, hrabrosti braća Milić. Na nama ostaje da podvig braće Milić živi”, poručio je Tajić, koji je ranije danas, u mitrovičkoj bolnici posetio Nemanju Mitrovića mladića napadnutog 12. septembra u Babinom Mostu.

Današnji događaj upotpunjen je prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Novo spomen-obeležje finansirali su Kancelarija za KiM i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Podsetimo, spomen-obeležje braći Milić (Bobanu, Srđanu i Goranu) uklonjeno je 2016. godine kada je počela izgradnja pešačke zone u okviru radova za revitalizaciju glavnog mosta, na osnovu dogovora koji je postignut u Briselu.

Izvor :
Radio Kontakt Plus