Nenad Rašić i Aleksandar Jablanović na sastanku sa Vjosom Osmani i predstavnicima političkih partija

Sastanak predsednice Kosova Vjose Osmani sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija je u toku. Kako je ranije najavljeno očekuje se da će, nakon konsultacija sa političkim partijama, Osmani objaviti datum održavanja vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine na severu.

Sastanku prisustvuju i predstavnici dve političke partije Srba na Kosovu – Aleksandar Jablanović, predsednik Partije kosovskih Srba i Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke.

Podsetimo, gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok iz redova Srpske liste podneli su 6. novembra ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije.

Ostavke je podnelo i 10 poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova, kao i zaposleni u pravosuđu, policiji i drugim kosovskim institucijama na severu.

Prema Ustavu Kosova nakon ostavki gradonačelnika predsednica Kosova je u obavezi da najkasnije u roku od 45 dana zakaže izbore za gradonačelnike.

Izvor :
Medija centar Čaglavica