Nedelja za nama: Najava susreta Vučića i Kurtija, na terenu eksproprijacija i svakom svoj praznik

Žestoke kritike opozicije na sednici kosovske skupštine, a koju su poslanici zatražili uz zahtev da se upoznaju sa trenutnim stanjem u dijalogu Beograda i Prištine, ali i sa novim evropskim predlogom, pomogle su u ponedeljak kosovskom premijeru da se, po prvi put, „otvori“ i javnosti predstavi delić sadržaja predloga koji podržavaju Francuska i Nemačka. On je „uzmi ili ostavi“ i o njemu ne može da se „razgovara i pregovara“, a Kosovo ne može da kaže „ne“ jer je upozoreno na kontrakaznene korake kao posledicu.

februara, odakle je potom najavio „dobre vesti za građane koje se tiču KiM“, a to je još jedno, kako je kazao potom, 28. povlačenje priznanja.

Sa druge strane, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani su na 59. Minhensku konferenciju otišli dan kasnije, jer su u Prištini obeležili 15. godišnjicu od jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

Počeli su od ranih jutarnjih sati, zasedali u skupštini i vladi, odavali počast kod spomenika, a policija i KBS defilovali su gradskim trgovima.

U svoj euforiji među albanskom zajednicom na Kosovu, tako su se jedna albanska, a jedna kosovska zastava našle tik uz kapiju manastira U Zočištu. O tome se policija koja ga čuva, do danas nije oglasila.

Istog dana, iz Brisela je stigla potvrda da će se Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić sastati 27. februara, da će sastanak trajati celog dana, te da je na stolu evropski predlog – za koji se šef evropske diplomatije, Žozep Borelj, nada da će ga dvojica lidera prihvatiti.

Na tom sastanku mora da se govori o Zajednici srpskih opština, a Srbija je spremna i da radi na implementaciji francusko-nemačkog sporazuma, ali po „redosledu poteza“, kazao je potom srpski predsednik.

Izvor :
KoSSev