NASA klimatolog: Ovo će biti najtopliji mesec u narednih 100, a možda i 1.000 godina

Predviđanja nisu baš najbolja.

Ovaj mesec će najverovatnije biti najtopliji mesec u narednih sto, a možda i hiljadu godina, rekao je glavni klimatolog NASA Gavin Šmit.

U julu su već́ oboreni dnevni rekordi prema merilima Evropske unije i Univerziteta Mejn koji kombinuju zemaljske i satelitske podatke za preliminarne procene prosečne temperature.

Vidimo promene bez presedana širom sveta: toplotni talasi u Sjedinjenim Državama, Evropi i Kini nekontrolisano obaraju rekorde, dodao je on.

Trend ekstremne vrućine je nepogrešiv i verovatno će se odraziti na mesečne izveštaje koje objavljuju američke agencije, objasnio je Šmit na Nasinom brifingu za novinare.

Predviđamo da će se to nastaviti, a razlog je taj što nastavljamo da ispuštamo gasove u atmosferu, rekao je Šmit.

Sva ova vrućina povećava šanse da 2023. bude najtoplija godina u istoriji. Trenutni modeli procenjuju da su šanse za tako nešto izmeđiu 50 i 80 odsto.

I to se ne može pripisati samo vremenskom obrascu El Ninjo, koji se zapravo tek pojavljuje, objašnjava Šmit. Iako El Ninjo igra malu ulogu, ono što vidimo je rekordna temperatura, skoro svuda, posebno u okeanima. Već mesecima beležimo rekordne temperature površine mora, čak i van tropskih krajeva.

„Predviđamo da će 2024. u proseku biti još toplija jer ćemo je započeti El Ninjom koji se sada razvija, a koji će dostići vrhunac krajem ove godine“, dodao je Šmit.

Njegova upozorenja stigla su u trenutku kada se svet suočio sa požarima, izuzetno ozbiljnim zdravstvenim upozorenjima i oborenim temperaturnim rekordima.

Nova S, (DWGardijan)

Izvor :
Kossev, Nova.rs