Naredni susret Vučića i Kurtija 18. avgusta u Briselu

Naredna runda dijaloga između Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou biće održana 18. avgusta u Briselu, potvrdio je Peter Stano, portparol Evropske unije (EU).

„Mogu da potvrdim da su, nakon što je visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozvao obe strane u Brisel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti prihvatili njegov poziv i doćiće u Brisel 18. avgusta“, potvrdio je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

On je naveo da će srpskog predsednika i kosovskog premijera primiti šef evropske diplomatije Borel, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kako bi zajedno razgovarali „o putu dalje u dijalogu Prištine i Beograda“.

Biće ovo pri susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana. Poslednji put su se sastali u Briselu u julu 2021. godine.

Od kada je Aljbin Kurti na čelu Vlade Kosova održana su svega dva susreta na najvišem politčkom nivou. Oba susreta su protekla sa tenzijama i uz međusobne optužbe.

Zvaničnici EU koji se direktno bave dijalogom su uvek upozoravali da će sazvati novi susret na najvišem političkom nivou jedino kada vide da su strane spremne za napredak u procesu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je početkom ove nedelje Kurtiju i Vučiću uputio poziv za dolazak u Brisel, u u vreme pojačanih tenzija na Kosovu nastalih nakon što su Srbi na severu Kosova blokirali puteve prema prelazima sa Srbijom u Jarinju i Brnjaku.

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Vlada Kosova je najavila da će odložiti sprovođenje odluka nakon uklanjanja blokada, što se narednog dana i dogodilo.

Izvor :
Radio Slobodna Evrop