Na sajmu u N.Sadu i proizvodi sa Kosova – vina iz V.Hoče, Šarski sir, džemovi, sokovi, med…

Na Sajmu zavičaja u Novom Sadu nalazi se i štand Kancelarije za KiM. Na njemu je predstavljeno autentično gastronomsko i kulturno nasleđe, a posetiocima je omogućena degustacija tradicionalnih proizvoda privrednika sa Kosova i Metohije, naveli su iz ove institucije.

U Novom Sadu danas se održava četvrti “Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“, koji je okupio preko 100 izlagača, a koji će predstaviti svoju tradiciju, kulturu i običaje.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da je cilj manifestacije okupljanje, povezivanje i jačanje saradnje institucija, organizacija i ostalih udruženja, kako bi se promovisali privredni, kulturni i turistički potencijali svih krajeva Srbije, sa posebnim akcentom na očuvanje bogate srpske kulturne baštine, tradicije i običaja.

Na štandu ove institucije danas je preduzeće ‘Metohija’ posetiocima ovog sajma predstavilo vina različitih vinarija iz čuvenog vinogradarskog kraja Velike Hoče.

Ujedno Zemljoradnička zadruga „Zubin Potok“ omogućiće gostima degustaciju šarskog sira.

Za bogatom trpezom na štandu Kancelarije za KiM nalaze se i drugi domaći proizvodi kao što su džemovi, voćni sokovi, sušeno voće, med, zimnica i ostali lokalni specijaliteti.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Veselin Kočanović, izjavio je da Kancelarija već dugi niz godina ulaže velike napore u promovisanju srpske kulture, običaja, tradicije, gastronomskih specijaliteta, turističkih potencijala i ostalih specifičnosti KiM.

„Na ovakvim manifestacijama pomažemo da se što uspešnije afirmišu privredni, kulturni i turistički potencijali, ali i ne zaborave i dobri stari ukusi domaćih sokova, džemova, vina, rakije, zimnica i drugih proizvoda koji su i danas ostali autentični, poput šarskog sira i orahovačkih vina“, ističe Kočanović.

On je zahvalio organizatorima sajma na pozivu za učešće na ovoj manifestaciji.

Ujedno je najavio da će Kancelarija za KiM i u buduće rado da se odaziva svim važnim događajima na kojima se predstavljaju potencijali i autentičnosti Kosova i Metohije, u cilju održivog razvoja, ekonomskog jačanja i podizanja životnog standarda građana.

Na ovom Sajmu po drugi put učestvuje i Turistička organizacija Gračanica, a na poziv Zavičajnog udruženja građana sa KiM „Vidovdan“ iz Novog Sada.

Izvor :
Kossev