Na Merdaru zaplenjeno zlato vredno 44 miliona dinara

Carinici su na administrativnom prelazu Merdare zaplenili 11,6 kilograma zlata vrednog oko 44 miliona dinara (374.000 evra), saopšteno je iz Upave carina.

Zlato je bilo sakriveno u specijalno prepravljenom podu automobila „škoda kodijak“ u kom su se nalazili crnogorski državljani albanskog porekla koji su na kontrolni punkt Merdare stigli iz pravca Kosova i Metohije.

Carinici su skenerom uočili šupljine u podu automobila i ispod naslona za ruke u kojima je bilo sakriveno 11,6 kilograma zlatnog nakita i novčića.

„Vrednost ogrlica, lančića, narukvica, prstenja, privezaka od belog i žutog zlata, kao i 10 većih i manjih zlatnika ‘Franc Jozef’, procenjena je na oko 374.000 evra, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 44 miliona dinara“, saopšteno je iz Uprave carina.

Pored zlata, zaplenjen je i automobil pošto je namenski prepravljan za potrebe krijumčarenja.

Iz Uprave carina su naveli da su tokom 2021. godine pripadnici te službe zaplenili 11,5 kilograma zlata, a da je najveća pojedinačna zaplena zabeležena početkom decembra na prelazu Gradina sa Bugarskom kada su ispod jastuka u kabini jednog kamiona otkrivene zlatne pločice teške 4,5 kilograma.

Izvor: Beta, N1 Srbija, RTV KIM