Na Kosovu od danas dvočasovne restrikcije struje

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je sinoć da je dobila nalog od Operatora sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) da od danas u osam časova započne restrikcije električne energije za sve grupe potrošača.

KEDS je u saopštenju naveo da će restrikcije struje biti u trajanju do 2 časa za sve potrošače, pa će se tokom današnjeg dana isključenja obavljati po sledećem redosledu: šest sati sa strujom i dva bez nje.

Kompanija takođe optužuje kosovsku vladu da nije usmerila ni jedan cent za distributere električne energije iako je najavila subvencije od 100 miliona evra namenjene u ovu svrhu.

Prvog avgusta je Vlada u Prištini usvojila odluku o vanrednim merama koje se ondose na distribuciju električne energije na Kosovu. Dve nedelje ranije Vlada je na predlog Ministarstva ekonomije odobrila odluku o raspisivanju hitnih mera za snabdevanje energijom.

Ove mere su preduzete preventivno zbog naglog skoka cena uvoznih energenata kao i zbog zabrane izvoza fosilnih goriva iz nekih evropskih zemalja.

Navodi se da će najnovije mere ostati na snazi 60 dana nakon usvajanja u Skupštini Kosova.

Skupština ovaj rok može da produžiti za period od 30 do 180 dana“, navodi se u saopštenju.

Vlada je 1. avgusta saopštila da rukovodstvo KEK-a, iako ima zastarele elektrane, čini sve da „blokovi elektrana generišu dovoljno struje da pokriju lokalnu potražnju“.

Skupština Kosova usvojila je odluku Vlade o hitnim merama koje se odnose na snabdevanje električnom energijom. Za odluku je glasao 61 poslanik, nije bilo ni protiv ni uzdržanih.

Izvor :
Riznica