Na Kosovu obeležen Svetski dan slobode medija

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu obeležilo je danas u Gračanici Svetski dan slobode medija tradicionalnom akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“. Ukazano je na loš položaj medijskih radnika, brojne napade u poslednjih godinu dana, ali i na nerešene slučajeve ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.  

Sa skupa u Gračanici zataženo je i hitno osnivanje Međunarodne ekspertske komisije koja bi istražila slučajeve ubijenih i kidnapovanih novianara na Kosovu u periodu od 1998 – 2005. godine, podsećajući da je  prethodnih godina Evropska federacija novinara, na predlog UNS-a, usvojila dve Rezolucije o ubijenim i kidnapovanim novinarima na Кosovu, kojima se zahteva foriranje te komisije.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović kazao je da je 3. maj između ostalog i dan kada Udruženje i novinari podsećaju na kolege koji su poginuli ili na bilo koj način stradali radeći novinarski posao.  

„Taj crni talas, taj neslavni rekord koji Kosovo i Metohija nose nije nažalost naišao ni na kakvu pažnju ovdašnjih institucija. Od 17 novinara samo je počinilac ubistva jednog od njih bio izveden pred lice pravde. Ni međunarodne institucije kojima je ove dve decenije mandat bio da se bave vladavinom prava nisu se bavile ne samo dovoljno, nego vrlo malo ovim problemom“, rekao je Brajović.

O uspesima, ali i problemima srpskih novinara na Kosovu ukazao je i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

„Najveći uspeh novinara na Kosovu je ova čudesna zajednica, ovih desetine kamera koje su se okupile na Dan slobode medija da kažu, živi smo, svedočimo, pišemo, profesionalci smo, tu smo, zajedno smo. Najveći uspeh medija na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i Udruženja novinara Srbije je to što je to zajednica različitih ljudi, različitih mišljenja, što je zajednica koja živo, dinamično i slobodno raspravlja o svemu, o svim našim problemima. A naši osnovni problemi su odsustvo sloboda, osnovnih, podeljenost koja je fatalna i odsustvo na neku ruku i života, ali smo mi zahvaljujući na prvom mestu medijima da u granicama svojih geta spasavamo svoju slobodu i da tu slobodu širimo“, kazao je Rakočević.

Novinarima se putem video poruke obratio i šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport.

„Misija OEBS-a na Kosovu nastaviće da podržava medijsku zajednicu na unapređenju slobode medija i u omogućavanju bezbednijeg radnog okruženja za novinare. Zbog toga želim posebno da pohvalim rad Udruženja srpskih novinara na Kosovu i Udruženja novinara Kosova, a posebno kontinuirano obeležavanje sećanje na nestale novinare na Kosovu, uključujući nestanak Ranka Perenića i Đura Slavuja.“, rekao je Majkl Devenport.

Mladi satiričar i aforističar iz Kosovskog Pomoravlja Jovan Zafirović govorio je svoje aforizme. Događaj je pratila i izložba karikatura i ilustracija više autora objavljenih u štampanim i elektronskim medijima,  koje su prisutni mogli da „uberu“ i ponesu sa sobom.

Svetski dan slobode medija obeležen je i u Prištini. Predstavnici Udruženja novinara Kosova  pozvali su političare da „odmah prestanu da bojkotuju medije, da redovno izveštavaju, da poštuju zakone o pristupu javnim dokumentima, da ne napadaju i ne podstiču mržnju prema novinarama i da stvore uslove za efikasnu borbu protiv nekažnjivosti napada na novinare“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica