Mitrovica: Sutra protest zbog trovanja pasa

Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ iz Kosovske Mitrovice organizovaće sutra u podne na šetalištu u ulici Kralja Petra protest zbog masovnog trovanja uličnih pasa.

Članica udruženja „Šapa“ Dajana Gočmanac je kazala da već mesec dana svedoče trovanju uličnih pasa u gradu na Ibru.

„Četvrtog marta je krenulo trovanje i ne staje. Danju i noću se odvija na očigled svih građana, svih video nadzora u gradu, svih institucija koje funkcionišu. Prinuđeni smo da organizujemo protest, jer naše molbe, objave, odlasci u policiju zbog dobrobiti životinja, ništa od toga nije pomoglo“, rekla je ona.

Dajana je dodala da su članovi „Šape“ razumeli svih proteklih godina problem sa pojedinim agresivnim psima.

„Uklanjali smo ih mi lično. Individualno i ’Šapa‛ i ljubitelji pasa su ih sklanjali i plaćali smeštaj iz svojih džepova da bi ti psi bili uklonjeni, da se ljudi ne žale na napuštene mitrovačke pse“, navela je ona.

Gočmanac je istakla kako su se stanovnici Mitrovice u poslenje vreme žalili na društvenim mrežama da psi ujedaju decu.

„Dešavalo se, ali ne toliko kako su pisali. Deca su se u Mitrovici igrala sa psima, sada više nemaju s kim. Svedoci smo da najmlađi, kada se vraćaju iz škole, raširenih ruku idu prema psima koji ih prepoznaju. Oni dele užinu sa njima, psi se sa njima grle i maze“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, hajka je krenula organizovano i danima se sistematski radi. Do sada su članovi Šape svedočili ubijanju pasa iz vatrenog oružja i trovanju raznih vrsta, ali ubijanje pasa poslednjih nekoliko nedelja ne prestaje.

„Ne znamo tačan broj pasa koji su otrovani i napušteni, koji su kastrirani, sterilisani i vakcinisani protiv besnila. Nijedno dete nije dobilo šugu, jer nijedan pas u Mitrovici nema šugu“, zaključila je Dajana Gočmanac.

Iz „Šape“ su poručili da za sutrašnji protest imaju podršku mnogih građana. Međutim, razočarani i skeptični su oni koji su već izgubili pse, pa verovatno neće ni da učestvuju u zakazanom protestu.

Izvor :
Kim