Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću

Misija OEBS-a na Kosovu osudila je ponovno rušenje spomen ploče novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, koja se nalazi pored puta između Zočišta i Velike Hoče.

“Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči u Velikoj Hoči posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba, koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine. Naša Misija je posvećena očuvanju sećanja na Ranka Perenića i Đuru Slavuja, kao i na sve ubijene i nestale novinare. Pozivamo na obnovu napora svih relevantnih institucija da razmotre ove slučajeve i da ne dopuste nekažnjivost za takve zločine”, navodi se u saopštenju na Fejsbuk stranici Misije OEBS-a na Kosovu.

Podsetimo, ovo je osmi put u poslednjih devet godina da se ruši  ploča na kojoj piše: “Ovde su 21. 8. 1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih”.

Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca i to kada je ploča porušena 7. put pre tri godine.

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu su ploču postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe. Odatle svake godine novinari zahtevaju da se rasvetle ubistva i otmice novinara i medijskih radnika na Кosovu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica