Ministar spoljnih poslova Češke na Kosovu: Beograd i Priština moraju da sprovedu postignute sporazume; Nemoguće precizirati datum kada će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski  rekao je da njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine, ali da dve strane moraju da sprovedu sporazume postignute kroz taj proces.

 “Bez uspeha u ovoj oblasti ne može biti približavanja Evropskoj uniji. Želim da izrazim moju i podršku Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije da pomogne Kosovu i Srbiji da posotignu sporazum o normalizaciji odnosa i potrebno je da obe strane poštuju i da izvrše implementaciju već postignutih sporazuma”, kazao je Lipavski. 

Govoreći o dijalogu, zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi rekao je da je Kosovo uvek bilo konstruktivno kad su pregovori sa Srbijom u pitanju.

“Mi smo uvek spremi da pružimo ideje i rešenja koja bi doprinela punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom. Proces normalizacije treba da ima jasne rezultate rokove i principe u dijalogu”,rekao je Bisljimi.

Lipavski je kazao da Češka podržava i proces vizne liberalizacije i istakao da će se potruditi da dok njegova zemlja, koja predsedava Evropskom unijom, uložiti napore da građani Kosova dobiju viznu liberalizaciju, neprecizirajući tačan datum kada bi vize za građane Kosova mogle biti ukinute.

“Postoji nekoliko tehničkih sastanaka koji će rezultirati pozitivnom odlukom za Kosovo. Češko predsedništvo radi na ovom polju i mi to podržavamo. To je proces koji se sastoji od tehničkih aspekata i političkih odluka. EU će uskoro razmotriti tehnička pitanja.Teško je predvideti datum. Moja očekivanja od političkih odluka su velika. To je veoma visoko na našoj političkoj agendi. Pitao sam ministra inostranih poslova Holandije o njegovom stavu. Rekao je da će razmotriti tehničke aspekte, a zatim će odlučiti o političkom“, kazao je Lipavski.

Besnik  Bisljimi je kazao da Kosovo ceni napore Češke po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

“Cenimo što ste liberalizaciju viza postavili visoko na agendi, jer Kosovo će se naći na agenda sednice Saveta Evrope 13. oktobra i to vrlo značajan, ali ne i konačni korak za viznu liberalizaciju. Imamo veliko poverenje i verujemo da će Republika Češka unaprediti ovaj proces tokom svog predsedavanja, tako da ćemo imati pozitivnu odluku za putovanje bez viza. Liberalizacija viza je značajna  ne samo simbolično nego i politički jer će povećati kredibilnost Evropske unije  na Kosovu”, kazao je Besnik Bisljimi.

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski tokom boravka u Pirštini sastao se i predsednicom i premijerom Kosova, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Besnik Bislimi prokomentarisao je navode pojedinih medija da je Nemačkoj Fondaciji „Fridrih Ebert Štiftung“ (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren  zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, na kojem su pomenute organizacije radile poslednjih meseci, a čija bi revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa Kosova, trebalo da završi na stolu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčak, na šta je Bisljimi odgovorio da takvi nacrti mogu da se prave u Srbiji, ali su na Kosovu bezvredni jer nisu zvanične odluke kosovske vlade.  

„Ja sam zamenik premijera Republike Kosovo i ne mogu da kontrolišem šta rade nevladine organizacije u Srbiji. Oni mogu da prave odluke, nacrte, ali to nisu zvanične odluke Vlade Kosova i kao takve ih vidimo kao bezvredne”, rekao je Bislimi. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica