Milićević uputio žalbu Policijskom inspektoratu zbog brutalnosti specijalaca

Miodrag Milićević, izvršni direktor NVO Aktiv iz Severne Mitrovice, uputio je žalbu Policijskom inspektoratu Kosova zbog brutalnosti koju je doživeo od strane pripadnika Specijalne jedinice policije juče u blizini Jarinja.

Milićević je za Kim ispričao da je juče ujutru krenuo iz Kosovske Mitrovice na put, te da je u blizini Leška pokušao da pretekne policijsku kolonu koja se, kako kaže, neubičajeno sporo kretala. Međutim, kako je objasnio, jedno od policijskih vozila u koloni ga je u tome sprečilo pa je on nastavio put iza njega.

Objašnjava da nije bilo nikakvih naznaka da je u pitanju konvoj, niti su bila uključena rotaciona svetla što bi ukazivalo da preticanje nije dozvoljeno.

„Pokušao sam da preteknem jedno od poslednjih vozila ali mi je ono jasno preprečilo put prešavši u levu stranu i time stavilo do znanja da taj proces nije moguć. Nakon toga sam se vratio u desnu traku i nastavio da ih pratim, bez ičega što bi isprovociralo policiju, sve do nekadašnjeg punkta u blizini zvaničnog prelaza Jarinje. To je bivši punkt koji je sada pretvoren u bazu Specijalne jedinice policije. Vozila na čijem začelju je bilo oklopno vozilo su se zaustavila i nakon razmeštanja policijaca, iz oklopnog vozila su izašla tri policajca sa maskirnim uniformama i fantomkama. Pokazali su mi rukom da se izdvojim iz kolone i da se parkiram, ostala tri vozila koja su iza mene su propuštena i nakon toga je krenula neka vrsta ispitivanja“, kaže Milićević za Kim.

Tvrdi da su mu se obraćali najpre na albanskom jeziku i da su mu na „grub način i povišenim tonom zatražili dokumenta“.

„U tom trenutku mi je oteo dokumenta iz ruku i pitao kud sam krenuo. Na moju opasku da se žurim i da sam krenuo za Sarajevo, on me je ponovo povišenim tonom pitao zbog čega sam hteo da preteknem policiju ali sam objasnio da nije bilo nikakvog obeležja da se radi o policijskom konvoju, niti da sam na bilo koji način hteo da isprovociram. U tom trenutku je krenuo da viče, da preti i da me ućutkuje i to je bio početak demonstracije sile“, kazao je Milićević objašnjavajući da se tokom tog ispitivanja on nije suprostavljao specijalcima.

Dodaje da su se raspitivali odakle je, gde je zaposlen i zašto nema kosovska dokumenta. „Ja sam im rekao da imam legitimna dokumenta koja su priznata za kretanje ne samo na Kosovu, već i u širem regionu. Uzviknuo da je ovo Kosovo, na šta sam ja rekao da jeste i u tom trenutku me je udario pesnicom u stomak. To je jasno već da je situacija izmakla kontroli i da je bilo kakav dalji pokušaj nekog normalnog razgovora bio nemoguć, ali je i jasno da je Policija ne samo prekršila svoja ovlašćenja već da su rešili da se fizički obračunaju. Nakon toga je usledio pretres vozila, sve stvari koje su bile u gepeku su razbacane, polomljena je plastika u gepeku bez bilo kakvog razloga. I kada su pretres privodili kraju vratili su mi dokumenta i rekli da je ovo samo upozorenje“.

Milićević je medicinski zbrinut u novopazarskoj bolnici, gde su mu ustanovljene kontuzije u predelu stomaka, odnosno lakše telesne povrede.

Nakon prijave Policijskom inspektoratu Kosova, direktor NVO Aktiv očekuje da će se slučaj ispitati i rešiti. Na pitanje da li očekuje reakciju predstavnika kosovskih institucija, Milićević je kazao da se ne nada previše.

„Imali smo policijsko saopštenje u kojem se navodi da se taj napad uopšte nije desio a oni su pomenuli Jarinje kao mesto što ukazuje na to da oni zapravo nisu imali namere da šire sagledaju stvari. To nema veze sa zvaničnim (administrativnim) prelazom, a još manje sa Graničnom policijom Kosova. Dakle, od kosovskih institucija ne očekujem apsolutno ništa, a što se međunarodne zajednice tiče u ovom trenutku je jasno da je podrška velika i da se nastoji da se ovaj slučaj raščisti do kraja kako bi se izbegle bilo kakve spekulacije“.

Milićević ističe da su tenzije na severu Kosova u ovom trenutku izuzetno pojačane i da postoji mogućnost dalje eksalacije koja bi, kako kaže, mogla da se završi negativno.

Izvor :
RTV KIM