Site icon Medija centar

Milatović sa Vučićem: Okreće se novi list u našim odnosima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je posle sastanka sa crnogorskim kolegom Jakovom Milatovićem da su potvrdili da su jačanje bilateralnih veza i što tešnja saradnja od ogromne uzajamne koristi, kao i da su dobri odnosi važni zbog građana obe zemlje. Milatović je ukazao da uprkos činjenici da je Srbija u ekonomskom smislu možda i najvažniji partner Crne Gore, dve zemlje nisu razmenile ambasadore.

Poručivši da se ovom njegovom posetom Beogradu okreće novi list u međusobnim odnosima, Milatović je kazao da će njegova zemlja imenovati ambasadora u Srbiji odmah po formiranju nove vlade, dok je od Vučića dobio uveravanja da će Beograd to učiniti vrlo brzo.

Vučić je istakao da Srbija i Crna gora imaju veliku trgovinsku razmenu imajući u vidu veličinu zemalja, a proporcionalno broju stanovnika – najveću na svetu.

„Za Srbija je Crna Gora važan partner, i zbog tradicionalne bliskosti i povezanosti, i zbog velikog broja srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji. Trudimo se da naše odnose unapredimo, da budu neuporedivo bolji“, poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Milatovićem u Palati Srbija.

Dodao je da su razgovarali u izgradnji autoputeva koji će povezati dve zemlje, daljom izgradnjom železničke pruge i daljim povezivanjem u energetskom smislu.

Kazao je da je Srbija zainteresovana za kupovinu tečnog gasa, pošto bude otvoren LNG terminal u Baru, i da bi na taj način mogli da nabavimo 2,7 miliona kubnih metara gasa na dnevnom nivou, što nije dovoljno, ali je od pomoći.

Rekao je i da su razgovarali otvoreno, civilizovano i normalno, što je preduslov za dalje građenje poverenja, kao i da mu ne pada da od bilo koga traži nešto što on neće, „nikome ni na senku nećemo da stanemo“.

Milatović: Važni koraci ka političkoj revitalizaciji

Milatović je podsetio da je kada je preuzimao ulogu predsednika, rekao da će jedan od njegovih prioriteta biti i unapređenje dobrosusedskih odnosa, i da, imajući u vidu evropsku perspektivu dve zemlje, posle posete Briselu, „poseta Srbiji dolazi kao prirodan nastavak“.

Uputio je i javni poziv Vučiću da poseti Podgoricu.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović doputovao je juče u prvu zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je crnogorskog kolegu Jakova Milatovića na večeri u Beogradu, uz poruku da je uveren da otvaraju nove odnose između dve zemlje.

Milatović je rekao na svečanom prijemu u Crnogorskoj kući, da dolazi u Beograd „u nameri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje“.

Milatoviću je danas, pre početka sastanka sa Vučićem, ispred Palate Srbija u Beogradu upriličen svečani doček uz intoniranje himni dve zemlje.

Exit mobile version