Site icon Medija centar

Milanović: Kosovo je bilo deo Srbije, sad više nije jer su bili grozni gospodari

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da se Srbija neće pitati o statusu Kosova, ali da to ne znači da je nebitna, već deo rešenja.

Milanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, izjavio da je Kosovo problem koji će morati da se rešava u nekoj vrsti saradnje sa Beogradom.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „mi biramo trenutak kada će biti kraj okupacije“ na Kosovu, Milanović je rekao da se „Srbija tu neće pitati“.

„Što ne znači da je nebitna i da na nju gledamo s prezirom, ona je deo rešenja“, kazao je.

Predsednik Hrvatske je dodao i da „opet licitira sa srpskim interesima“, ali da ne misli da ide u krivom pravcu kad kaže da je ineres Srbije da bude u EU i da živi bolje.

„Ovo je jedna istorijska epizoda rusofilije u zadnjoj etapi nove serije nastavaka srpske istorije, i to je samo etapa. Sigurno će se vratiti za pet, šest, sedam, osam godina – znam ih, i znam ljude – da će biti malo više prozapadni, a će se ovog sećati sa podsemnohm prema sebi samima“, kazao je Milanović.

Stoga Vučićeve izjave vidi kao nepotrebne, ali ne i opasne, jer kako je rekao, ne želi da im time daje veći značaj.

„Njega, kao ni mene, neće pitati, jer ta ptica (Kosovo) je odavno odletala i živi svoj vlastiti život, ali još uvek nije poptuno stasala, još uvek nije spremna za prekookeanski let“, slikovito se izrazio predsednik Hrvatske.

Dodao je i kako se Srbija više neće vraćati na Kosovo na način na koji je tamo bila.

„To je bio deo Srbije, a više nije. A, zašto nije? Na to odgovor imaju oni – zato što nisu bili dobri gospodari, bili su grozni gospodari, i evo, sad je tako“, kazao je.

„Većina građana Srbije prihvatila realnost, samo neko treba da ih gurne u tom pravcu“

Istakao je i da je nezavisnost Kosova realnost koju je priznala većina evropskih država.

“Hrvatska je priznala Kosovo među prvima, ne zato da provocira Srbiju, već zato što je to realnost”, rekao je Milanović i dodao kako se Srbija sada nalazi u jednoj shizofrenoj situaciji, u kojoj koketira s odnosima s Rusijom.

„Pitanje Kosova je neodvojivo od odnosa sa Srbijom. Većina građana Srbije je prihvatila realnost, ali neko mora da ih gurne u tom pravcu”, rekao je.

Exit mobile version