Mijačić: Realno je očekivati promenu Ustava Kosova i prepoznavanje ZSO

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenio je da bi Zajednica srpskih opština (ZSO) trebalo da bude funkcionalna institucija koja ima jasno definisane ingerencije delovanja koje treba da budu garantovane Ustavom Kosova.

„Drugim rečima, realno je očekivati promenu Ustava Kosova na način da će prepoznati ZSO i nadležnosti koje će imati to telo, a bez toga nijedan dogovor neće imati smisla“, ocenio je Mijačić za Blic.

Prema njegovim rečima, ideja ZSO je da se „legalizuju“ srpske institucije prisutne na Kosovu, od bolnica i domova zdravlja, preko osnovnih i srednjih škola, do centara za socijalnu zaštitu i službi za zapošljavanje.

„Takođe, potrebno je da se definišu neke postojeće nadležnosti lokalnih samouprava. Postojeći Ustav Kosova i Ahtisarijev plan daju mogućnost delovanja tih institucija, ali to nikad do kraja nije definisano. Nikada nije implementirano“, kazao je on.

Mijačić je ocenio da bi to pitanje upravo trebalo da se reši formiranjem ZSO, ističući da bi to značilo da Zajednica ima „izvršna“ ovlašćenja.

Naglasio je i da ZSO „ne može da bude kao Republika Srpska“ jer, kako je naveo, postoji ogromna razlika između političkih sistema i ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

„Tako da je upoređivanje ZSO sa Republikom Srpskom neutemeljeno, a često se može posmatrati kao zlonamerno. ZSO ne može biti ni kao nevladina organizacija (NVO) jer kako god bude osnovana, ona će obavljati funkcije koje su deo realizacije javnih politika. Znači u pitanju je ’vladina organizacija., a nikako NVO“, ocenio je Mijačić.

Izvor :
Kim, Beta, Blic