Mijačić: Mi išli da obeležimo međunarodnu turističku stazu, specijalci nas jurili kao teroriste

„Nakon ovog sastanka idem na međunarodni sajam turizma. Ja se pitam, da li na tom sajmu ja treba da promovišem aktivni turizam ili Kurtijev ratni avanturizam?“ – postavio je danas pitanje na javnoj raspravi u Zubinom Potoku, Dragiša Mijačić.

I sam iz ove opštine, rukovodi organizacijom koja se bavi aktivnom promocijom turizma Ibarskog Kolašina, te je javnu raspravu iskoristio da predstavnicima Odeljenja za eksproprijaciju iz Prištine zameri između ostalog i da su nepripremljeni došli na rasprave koje su na Severu organizovali tek nakon što je više od 138 ha zemlje u proteklih pola godine praktično već eksproprisano radi „infrastrukturnih poslova od javnog značaja“.

To je sve što je javnost uspela da sazna u zvaničnim saopštenjima vlade, ali na terenu se primećuje da su na ovim parcelama izgrađuju uveliko baze specijalne policije, za koju meštani veruju da će imati, štaviše, i vojnu namenu.

„Nama staza prolazi pored baze koju ste napravili u Jasenoviku. Jesenas kad smo mi išli da obeležimo staze, specijalci su nas jurili kao teroriste. Pričamo o međunarodnoj turističkoj stazi“, kazao je danas Mijačić.

„Gospodine Murati, ja imam utisak da vi ne znate gde ste došli“, dodao je.

„Vi nama pričate o ekonomskom razvoju. Šta su ciljevi ekonomskog razvoja opštine Zubin Potok? – Mijačić je postavio pitanje direktoru Odeljenja za eksproprijaciju, Afrimu Muratiju, pre nego mu je sam i odgovorio:

„To je turističlki razvoj“.

Zamerio je Murartiju što je, kako je kazao, nepripremljen došao na javnu raspravu i što nije upoznat da u ovoj opštini postoji voše značajnih turističkih proizvoda. Danas je istakao tri.

„Via ferata Berim koji je u kategoriji najboljih i najdužih svetskih proizvoda te vrste. Da ponovim, najbolji i najveći na svetu, ne na Kosovu, ne u Zubinom Potoku, ne na Balkanu – na svetu! Evo ga!“ – Mijačić je podigao i veliki pano sa fotografijom popularne destinacije zaljubljenika u ekstremni alpinizam, pokazujući ga gostima iz Prištine.

Pokazao je i tekst sa poznatog medija o prirodi i turizmu „Lonely Planet“, u kojem se to navodi.

Ne kaže Dragiša Mijačić da je najbolji na svetu, kažu svetski stručnjaci

Jezero Gazivode izdvojio je kao drugu turističku destinaciju i sve popularnije ulaganje u ovu vrstu jezerskog turizma posebno ulaganja od strane privatnog sektora.

„Treći turistički proizvod – evo ga – međunarodna planinarska staza od Zubinog Potoka do Rugovske klisure i dalje do Slovenije – Via Dinarida!“, naveo je dalje Mijačić, uz ponovo pokazivanje, sada planinarske turističke mape.

„Nama staza prolazi pored baze koju ste napravili u Jasenoviku. Jesenas kad smo mi išli da obeležimo staze, specijalci su nas jurili kao teroriste. Pričamo o međunarodnoj turističkoj stazi. A šta bi bilo da smo imali turiste tog dana, da su prošli. Da li bi se oni vratili ponovo i u Zubin Potok, i na Kosovo, i uopšte na Balkan?!“

Ukazao je na promociju u koju se ulaže i pokazao više međunarodnih turističkih vodiča u kojima je Zubin Potok obeležen kao jedna od ključnih turističkih destinaciji na Balkanu. „Mokra Gora i jezero Gazivode jedna od 10 najboljih skrivenih destinacija na Balkanu“, citirao je deo sadržaja.

„Otuda i pitam, koji je javni interes u militarizaciji opštine Zubin Potok“

Prošle godine obustavljena je cela sezona dok se pravila baza, kazao je dalje, ističući: „Nismo mogli da dovodimo turiste kada nam dolaze ljudi sa mitraljezima i prstima na obaraču. Pitanje da li ćemo uopošte ove godine da otvaramo sezonu“.

„Nakon ovog sastanka idem na međunarodni sajam turizma. Ja se pitam, da li na tom sajmu ja treba da promovišem aktivni turizam ili Kurtijev ratni avanturizam?! Je l’ mi pričamo ovde o ekonomskom interesu?! Šta će nam ova militarizacija u turistickoj opštini ako pričamo o ekonomskom razvoju?!“

Na kraju je podsetio na to da je kosovska vlada podnela aplikaciju za prijem u Savet Evrope, a da upravo ovo telo funkcioniše na principu zaštite prema dvema konvencijama:

Evropska povelja o zaštiti ljudskih prava i evropska povelja o lokalnoj samoupravi.

„Ono što vi radite ovde je direktno u suprotnosti i sa jednom i sa drugom konvencijom. Verujte, koliko smo se borili za razvoj turizma, toliko ćemo se boriti da ne uništite turizam u Zubinom potoku i na taj način obavestićemo sve zemlje Saveta Evrope i sve zemlje kvinte i sve međunarodne partnere, uključujući i EU koji su ulagali u turziam. Jer, ako je javni interes Kosova, ne može da bude i militarizacija i ekonomski razvoj! Na vama je da odlučite!“, poručio je na kraju Mijačić, koji je istovremeno i kooridinator Radne grupe u Beogradu za pregovore Srbije sa EU.

Izvor :
KoSSev