Site icon Medija centar

Meloni, Šolc i Makron u pismu Kurtiju pred sastanak: Raduje što će se sutra govoriti o sporazumu i preostalim obavezama iz dijaloga

Nakon srpskog predsedništva, kako je to juče izvestio RTS, zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijera Italije Đorđa Melonija, a povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu i razgovora o evropskom predlogu, stiglo je i u kancelariju kosovskog premijera.

Pismo trojice međunarodnih zvaničnika, za razliku od Beograda o kom je juče prema svojim saznanjima izvestio samo RTS, uz najavu da će danas biti poznat i sadržaj, na sajtu kancelarije kosovskog premijera je već javno.

U ovom upućenom Prištini, navodi se da Makron, Meloni i Šolc pozdravljaju javne izjave Aljbina Kurtija u vezi sa evropskim predlogom.

„Pozdravljamo vaše nedavne javne izjave, u kojima ste potvrdili da ste spremni da prihvatite evropski predlog ’osnovnog sporazuma’“.

Kroz pismo oni ujedno izražavaju i uverenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od „fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana Republike Kosovo“.

„Računamo na vaše rukovodstvo da će konstruktivno težiti brzom rešavanju i primeni ovog sporazuma. Uvereni smo da je to od velikog značaja za opšte dobrobiti vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regiona i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje“, navodi se u ovom pismu.

Smatraju da je potreba da se ide napred u cilju zaključivanja ovog sporazuma i obezbeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta „na koji je pristao“ – sada hitna.

Podsetili su da je Evropski savet, u zaključcima od 9. februara, izrazio podršku ovom „važnom sporazumu“ i istovremeno pozvao Beograd i Prištinu da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu.

„Uključujući sporazume iz 2013. i 2015, formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom“, istakli su potpisnici.

„Predstojeći koraci u implementaciji moraju odražavati ovaj politički pristup, osiguravajući da se i ‘Osnovni sporazum’ i preostale obaveze iz dijaloga adresiraju na adekvatan način i bez odlaganja“.

Poručili su da se raduju što će se „i o jednom i o drugom“ razgovarati na sledećem sastanku na visokom nivou u Briselu 27. februara 2023.

Srpski predsednik, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastaće se sutra u Briselu na poziv šefa diplomatije EU, Žozepa Borelja, a posredovaće mu specijalni izaslanik EU za dijalog BG-PR, Miroslav Lajčak.

Dvojica lidera će se prvo odvojeno sastajati sa evropskim zvaničnicima, a potom će uslediti trilaterala.

Sastanak će biti celodnevan, a na njemu će biti reči o evropskom predlogu koji javnosti još uvek nije zvanično predočen, ali za koji se međunarodni posrednici nadaju da će dvojica zvaničnika „biti u stanju da ga prihvate“.

Kurti takođe očekuje da će na stolu sutra isključivo biti samo evropski predlog, a srpski predsednik želi da se govori i, kako je više puta naznačio, govoriće o Zajednici srpskih opština.

Exit mobile version