Marinović: Deca da paze šta dele na društvenim mrežama

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović poručio je povodom Svetskog dana deteta da fotografije i video zapisi mogu otkriti mnogo informacija i da deca treba da budu pažljiva sa njihovim deljenjem na društvenim mrežama.

Marinović je dodao da fotografije mogu otkriti lokaciju na kojoj dete živi, u koju školu ide, u koji park ili kafić odlazi, pa je važno da budu oprezni s njihovim deljenjem.

“Na vreme mislite o tome ko će sve moći da vidi vaše objave koje sadrže podatke o ličnosti, tj. da li ste obezbedili da sadržaje koje delite mogu da vide samo oni kojima ste vi to omogućili ili su dostupni širem krugu ljudi, kao i da li ste sam nalog obezbedili dovoljno jakom šifrom koja neće moći lako da se otkrije”, naveo je poverenik.

Marinović je upozorio decu da deljenjem informacija o sebi mogu biti izloženi raznim problemima, jer može doći i do zloupotrebe podataka ili komentara zlonamernih ljudi.

“Razgovarajte s roditeljima, starijom braćom, sestrama, ili sa nekom drugom starijom osobom iz svog okruženja u koju imate poverenja, o sigurnosti na internetu. Ponekad mogu imati korisne savete koji vam mogu pomoći”, poručio je poverenik Marinović.

Izvor :
Kim, Beta