Malo ko zna za postojanje Interaktivnog multimedijalnog centra u Gračanici

Sredstvima Vlade Republike Srbije, u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici izgrađeni su Interaktivni multimedijalni centri, kazali su prilikom nedavne posete Kosovskoj Mitrovici premijerka Srbije Ana Brnabić i direktor u Kancelariji za KiM za IT i e-upravu Nikola Jovanović. Predstavnici vlasti, novinari i pojedini građani boravili su u Centru u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok za objekat u Gračanici malo ko zna.

Poput većih gradova u Srbiji, a u želji da se doprinese digitalizaciji i edukaciji mladih, Vlada Srbije je pomogla formiranje dva Interaktivna multimedijalna centra na Kosovu, jednog u severnom delu Kosovske Mitrovice, a drugog u Gračanici.

„Sve ono što smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da uradimo na teritoriji centralne Srbije, da iste takve usluge ponudimo i ljidima na teritoriji Kosova i Metohije. Meni je posebno važno da smo uz podršku Kancelarije za KiM i Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Vlade Republike Srbije uspeli ovde, kao i u Gračanici, da napravimo jedan Centar gde će deca moći da dolaze i da uče programiranje, napredne tehnologije, savremene tehnologije“, kazala je Branbićeva.

„To znači da sada i ovde, u srpskim opštinama i u Gračanici, možemo da razvijamo softvere elektronske uprave i da građani imaju istu korist, kako je imaju i ostali građani u Srbiji. Da ne budu kuriri i idu od šaltera do šaltera. Takođe, ovde možemo da koristimo i sve one softvere koje deca u osnovnim i srednjim školama u Srbiji rade. To znači da i deca na Kosovu i Metohiji neće zaostajati u učenju programskih jezika i učenju svih ostalih digitalnih sadržaja koje rade deca širom Srbije“, rekao je direktor IT i e-uprave pri Kancelariji za KiM Nikola Jovanović.

Građani uglavnom ne znaju gde je niti da postoji

Međutim, za postojanje Interaktivnog multimedijalnog centra u Gračanici malo ko zna. Građani, među kojima su bili i srednjoškolci, sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala nisu znali da nam odgovore gde se nalazi Multimedijalni cenar.

„Nažalost nisam čuo, ne znam za takav centar. Stvarno ne znam ništa o tome, da tako nešto ovde postoji“, kazao nam je Oliver Vujović iz Gračanice.

„Ja nisam čuo. Šta je to?“, pitao nas je jedan srednjoškolac.

„Ne, nisam čuo. Četvrta sam godina srednje škole, nisam čuo, nisam informisan“, kazao je još jedan učenik.

„Nikad čuo. Mislim da takav multimedijalni centar i ne postoji u Gračanici. U Mitrovici, koliko znam, postoji i znam da je sijaset takvih centara otvarano u Čačku, Novom Sadu i drugim gradovima centralne Srbije, ali ovde, u Gračnici, mislim da ne“, kaže Dragan Arsić iz Gračanice.

Za postojanje Interaktivnog multimedijalnog centra ne znaju ni mnogo upućeniji predstavnici organizacija civilnog društva.

„Iskreno, nisam čuo. Dosta sam aktivan po Gračanici, ali za taj Multimedijalni centar nisam čuo. Upoznat sam sa Multimedijalnim centrom iz Kosovske Mitrovice. Međutim, tako nešto ovde u Gračanici ili nije izreklamirano ili uopšte ne postoji“, kazao je aktivista civilnog društva Rajko Jovanović.

Ipak postoji, nadležni kažu i da radi

Međutim, Interaktivni multimedijalni centar postoji i to osam meseci. Elektronska učionica, kako ga nazivaju nadležni, nalazi se u okviru Narodne bibilioteke u Gračanici. Namenjen je svima onima koji žele da se bave programiranjem i drugom vrstom edukacije.

„U sklopu bibliotečko-informativne delatnosti podrazumeva se da koristimo visoko tehnološku opremu i elektronski pristup knjigama. Otprilike osam meseci funkcioniše Elektronska učionica koja je dostupna svim čitaocima i svim korisnicima Narodne biblioteke Gračanica. Već je niz seminara odrađen u toj biblioteci. Vaspitačice iz predškolske unstanove u Gušterici su sa najmlađima učile te prve (informatičke) korake, koristeći tu elektronsku opremu. Ono što je važno da kažem je da smo tokom čitavog ovog leta u toj učionici imali studente koji nemaju baš najbolje uslove za učenje kući, a ovde su im dostupne knjige u PDF formatu, kao i korišćenje drugih izvora, tako da smo ovde redovno imali studente koji pripremaju ispite“, kazala je za RTV Kim direktorka biblioteke Brankica Kostić.

Tokom boravka naše televizijske ekipe u Multimedijalnom centru, odnosno Elektronskoj učionici, nismo zatekli nikoga, ali direktorka Kostić ističe da je najviše koriste zaposleni, opštinski radnici, bibliotekari i studenti.

„Elektronska učionica je apsolutno dostupna svim ljudima koji dolaze sa potrebama obrazovanja. Mi nemamo IT stručnjaka koji bi mogao u sklopu svojih redovnih dnevnih aktivnosti da obučava (korisnike), ali smo u nekim dogovorima sa Penzionerskim društvom Kosova i Metohije da naše najstarije sugrađane uslovno osposobimo da koriste tu visokotehnološku opremu“, kazala je upravnica Narodne biblioteke u kojoj se nalazi i Multimedijalni centar.

Na pitanje kako to da mladi iz Gračanice, bar oni sa kojima smo razgovarali, ne znaju za postojanje Multimedijalnog centra, Kostićeva kaže da mnogi stanovnici ovog mesta nisu znali ni gde je bilo prethodno sedište biblioteke.

„Nažalost, ukoliko uradite anketu koliko je novinara učlanjeno u biblioteci, koliko je profesora učlanjeno, koliko je stanovništva one srednje kategorije učlanjeno, to su poražavajući podaci, a kamoli da znaju za nešto što vi zovete Multimedijalnim centrom, a mi Elektronskom učionicom. Mi nemamo IT službu koja bi mogla da podrži multimedijalne projekte“, rekla je Kostićeva i posavetovala našeg novinara da ubuće građane pitamo i „da li su članovi biblioteke“.

Koliko novca je uloženo u opremanje Multimedijlanog centra, nismo uspeli da saznamo, ali smo lekcije o novinarstvu strpljivo saslušali.

Nije bilo svečanog otvaranja

Pokušali smo da na ovu temu razgovaramo i sa predsednikom Privremenog organa Prištine Novakom Živićem, ali nas je on uputio na direktorku biblioteke.

Zvaničnog otvaranja Interaktivnog multimedijlanog centra nije bilo, pa je možda i to jedan od razloga što meštani Gračanice nisu znali za njegovo postojanje.

Izvor :
RTV KIM