Malac genijalac: Andrej Živanović svetski šapion iz mentalne aritmetike

Na Međunarodnoj olimpijadi iz mentalne aritmetike zlatnu medalju osvojio je desetogodišnjak iz Beograda Andrej Živanović, polaznik Centara za razvojnu edukaciju Malac Genijalac.

“Andrej je učenik petog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Sremčice, a najbolji rezultat na svetu ostvario je na onlajn olimpijadi, koja je u organizaciji Centra „Abakus“ iz Moskve okupila talente širom sveta. Preko 650 olimpijaca iz 25 zemalja testiralo je svoje veštine brzog mentalnog računanja i rešavanja logičkih zadataka“, saopštio je Centara za razvojnu edukaciju Malac Genijalac.

Šampion iz Srbije je bio najuspešniji u brzom mentalnom računanju – 200 dvocifrenih brojeva, koje je rešio za  60 sekundi, da bi potom tačno izračunao niz od 50 trocifrenih brojeva za samo 40 sekundi.

Pored šampionskog mesta, još dva polaznika škole “Malac Genijalac” osvojila su vredna priznanja. Tako se u kategoriji najmlađih učesnika šestogodišnji Stefan Popović iz Beograda okitio bronzanom medaljom, dok  je njegov vršnjak, Konstantin Mladenović, takođe iz Beograda, osvojio četvrto mesto.  

„Takmičari su pored brzog računanja rešavali i zadatke iz neobične matematike, odnosno posebnu vrstu logičkih zadataka, koje su morali rešiti u kratkom vremenskom intervalu. Zadaci su bili tako osmišljeni da su se takmičari oprobali u pet različitih kategorija razmišljanja: logičko, apstraktno, kombinatorno, algoritamsko i naravno – aritmetičko.  Pobednici su bili oni takmičari koji su najbrže rešili zadatke“, navodi se u saopštenju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica