Ljiljani Stevanović umanjena plata za 30 odsto zbog odlaska na sastanak sa Vučićem

Nakon okončanja disciplinskog postupka, Sudski savet Kosova odlučio je da predsednici Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljani Stevanović umanji platu za 30 odsto tokom naredna četiri meseca, javlja Koha.

Stevanović je prusustvovala sastanku Srba sa Kosova i Metohije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je održan 22. marta u Beogradu.

Pomenuta odluka Sudskog saveta Kosova doneta je na sednici održanoj 28. aprila, a objavljena je 13. septembra.

Stevanović je prihvatila disciplinsku kaznu.

„Predsednica Stevanović je priznala da je napravila disciplinske prekršaje kada se sastala sa predsednikom Srbije. Ti prekršaji su definisani Zakonom o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, kao i Etičkim kodeksom sudija“, pojašnjava se u odluci.

Navodi se i da je za Istražno veće bilo nesporno da je Stevanović počinila prekršaj, ali je to uzeto kao olakšavajuća okolnost jer ranije nije imala disciplinske mere i bila je posvećena efikasnom funkcionisanju suda.

Odlukom SSK-a, nakon usvajanja sporazuma o priznanju krivice, odlučeno je da se ukine odluka od 24. marta 2022. godine, kojom je Stevanović suspendovan sa funkcije predsednika Osnovnog suda u Mitrovici.

Ona se vratila na ovu funkciju, dva meseca nakon suspenzije, i na sednici Sudskog saveta Kosova izveštavala o izveštaju za prvi kvartal 2022. godine.

SSK je još dvema sudijama Osnovnog suda u Mitrovici, Tatijani Virijević i Dragici Jakovljević, smanjio platu od 30 odsto na period od 4 meseca, jer su i one učestvovale na sastanku na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor :
Radio Kontakt Plus, Koha