Lepina: Izlila se Sitnica, Nićići ponovo poplavljeni

Nakon višednevnih kiša poplavljeno je više dvorišta u Lepini na centralnom Kosovu. Na udaru su se ponovo našli Nićići koji žive kraj reke Sitnice. Voda im je došla do samih kuća ali nije prodrla u unutrašnjost objekata.

Najugroženije je domaćinstvo Živorada Nićića. Nebrojeno puta su njegovo dvorište, pomoćni objekti, a neretko i kuća bili poplavljeni. Nakon poslednjih padavina reka se ponovo izlila, uprkos bedemima koji su postavljeni pre više od godinu dana.

Poplavljene su šupe, štale, svinjci, bašta, kompletno dvorište. Voda je došla do kućnog praga, ali još uvek nije prodrla u kuću.

Živorad kaže da je ovo posledica bacanja šuta u rečno korito, te da Sitnica nema kapacitet da povuče toliku količinu smeća pa dolazi do izlivanja.

Njegovoj porodici je tokom poplava 2021. godine voda prodrla u kuću i pomoćne objekte. Pričinjena je velika materijalna šteta, pregoreli su kućni aparati, uništen nameštaj, brojne životinje i živina su uginule, a stradali su i žito i ogrev koji je spremao za zimu.

Milošu Nićiću je takođe poplavljeno dvorište. Prljava voda iz reke je prodrla u plastenik i uništila povrće. Pričinjena je znatna materijalna šteta.

Domaćinstva Nićića od reke Sitnice razdvaja nekoliko njiva i zemljani bedem koje su lokalne službe podigle kako bi sprečile vodenu bujicu. Međutim, uređenje i proširenje kanala, ali i postavljanje bedema ne pomažu da se ona zaustavi.

Slična situacija je i u Ugljaru, na ulazu u selo. Poplavljena su dvorišta Krstića, Denića, Tanaskovića. Posle svake veće kiše ova domaćinstva, kao i stanari naselja „Bergen“ su na udaru poplava. I ovde su kišni kanali pročišćavani ali to, kako kažu meštani ovog sela, nije dovoljno, a oni sami ne mogu da reše višegodišnji problem.

Izvor :
KIM