Lajčak: Pričali smo o ZSO i o Kurtijevim uslovima za formiranje; Stav EU poznat – sve potpisano mora da se sprovede

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da su „razgovarali  o svemu što se nalazi u predlogu i što je na agendi dijaloga“.

„Osnova našeg razgovora je predlog koji sam predstavio 9. septrembra. Želimo da obezbedimo napredak na bazi ovog predloga i da kada dva lidera dođu u Brisel da sastanak bude konstruktivan”, rekao je Lajčak. 

Na pitanje da li su razgovarali o šest uslova koje je postavio Kurti za formiranje ZSO, Lajčak je rekao da su pričali o tome i da je Kurtinu rekao stav Evropske unije o tome.

„Ali ne želim da pravne analize sada iznosim javno. Mislim da je bilo korisno što smo pričali. Moram da ponovim da sve što je dogovoreno u dijalogu mora da bude implentirano“, rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da mu je ovo bila deseta poseta od septembra, i da je sa Kurtijem pričao o evropskom predlogu kao i pripremama za konstruktivan sastanak na najvišem nivou, između Kurtija i Vučića.

Naveo je i da se „njegova misija“ nastavlja večerašnjim sastankom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica