Lajčak o dijalogu: U toku priprema sastanka, radimo na pozitivnim rezultatima

Specijalni izaslanik Evrospke unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da pripreme za sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou koji će biti održan 14. septembra idu punom parom, te da rade na pozitivnim rezultatima.

Osvrnuvši se na nedelju za nama, Lajčak je napisao da je ona bila prepuna pripremnog rada za predstojeći sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou.

„U Briselu sam se sastao sa kofasilitatorima Evropskog parlamenta u procesu parlamentarnog dijaloga sa Narodnom skupištinom Srbije, poslanikom u Evropskom parlamentu Matjažom Nemecom i bivšim poslanikom u Evropskom parlamentu Knutom Flekenštajnom“, naveo je on.

Lajčak je podsetio da je u utorak razgovarao sa komandatnom KFOR-a geleral-majorom Angelom Mikele Ristućom.

„Bilo je dobro razmeniti beleške o dešavanjima na terenu i podeliti naše procene o potencijalnim izvorima budućih tenzija. Zahvalan sam na vitalnom radu KFOR-a u izgradnji bezbednog okruženja na Kosovu“, napisao je na Fejsbuku.

Sa glavnim pregovaračem u dijalogu sa Srbijom i zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Priština razgovarao je o tome kako da unapredi normalizaciju odnosa.

„Takođe sam se sastao sa Arturom Lorkovskim, direktorom Energetske zajednice, kako bih istražio potencijalne oblasti saradnje i govorio o energiji u okviru dijaloga. Svojom jedinstvenom stručnošću Energetska zajednica je doprinela Energetskoj mapi puta koju smo usvojili u junu prošle godine“, dodao je on.

Tokom protekle nedelje Lajčak se sastao i političkom direktorkom u ministarstvu inostranih poslova Tjorvenom Belman i glavnim savetnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Jensom Plotnerom.

„Fokusirali smo se na trenutno stanje i potencijalne iritacije u dijalogu, podelili naša očekivanja od sastanka na visokom nivou i izradili strategiju daljeg puta. Posvećenost i snažna podrška Nemačke i dalje su od neprocenljive vrednosti“.

Po povratku u Brisel, Lajčak se sastao sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Lordom Stjuartom Pičom i s njim razgovarao o nedavnim dešavanjima u regionu.

„Uvek je cenjena ocena Lorda Piča o bezbednosnoj sitauciji kao iskusnog stručnjaka u toj oblasti. Pripreme za sastanaka u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije na visokom nivou 14. septembra idu punom parom i radimo na pozitivnim rezultatima“, zaključio je specijalni izaslanik.

Izvor :
KIM