Kusari Ljilja: Nemoguć kompromis sa Srbjom. Petković: Priština neće dijalog

Na Kosovu nemoguće govoriti o bilo kakvom kompromisu ili davanju nečega Srbiji, jer je ta ideja dovela do izuzetno opasnih projekata poput razmene teritorija, kaže šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja.

Ističe da sporazum sa Srbijom mora biti zasnovan na evropskim vrednostima.

„Ne može se govoriti o bilo kakvom kompromisu sa Srbijom, u smislu da se Srbiji da nešto, jer je ta ideja dovela do izuzetno opasnih implementacija pre tri godine, kao što je teritorijalna razmena koja bi Balkan mogla da odvede u novi rat. Važno je razmisliti o tome šta se dogodilo 23 godine“, rekla je ona.

Kaže da Srbija nije zainteresovana za stabilnost u regionu i da Kosovo ne treba da bude talac toga, te da je potrebno da Srbija razmisli o odnosu sa Kosovom.

„Stabilizacija regiona znači međusobno priznanje Kosova i Srbije i suočavanje sa prošlošću“, rekla je Kusari Ljilja.

Sa druge strane direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na Tviteru napisao da će Beograd čuvati mir i stabilnost.

„Кada Mimoza Kusari Ljilja kaže da je nemoguć kompromis sa Beogradom, to znači da Priština neće dijalog! Jedina alternativa dijalogu i kompromisu su tenzije na terenu, to je ono što Aljbin Kurti priželjkuje. Beograd će čuvati mir i stabilnost, uprkos militantnim snovima Prištine“, napisao je Petković.

Izvor :
RTV KIM, Ekonomija onlajn