Kurtijeva politika prema Srbima je kukavička

Srpski nacionalni forum pozvao je vlast u Srbiji da definiše novu političku strategiju prema Kosovu i u stvaranju te politike pozove “sve relevantne faktore bez obzira na politička opredeljenja, da postigne potpuno političko jedinstvo i svoju partijsku politiku pretvori u državnu”. SNF smatra da su “uslovi koje je postavila Srpska lista nedovoljni i politički neozbiljni”. Saopštenje Srpskog nacionalnog foruma prenosimo u celosti.

„Krčag ide na vodu dok se ne razbije“, rekla bi stara narodna mudrost, koja se može višestruko primeniti na događaje sa kojima smo suočeni već desetak godina, a koji ovih dana ulaze u finale.

Srpski nacionalni forum je više puta ukazivao na dve opasno suprotstavljene politike koje ni u kom slučaju nisu mogle da vode ka rešavanju kosovske krize. Posebno politika kosovske vlade od kada je njen premijer Aljbin Kurti, koja je smišljeno radila na pogorašanju položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Samoopredeljenje“ je osvojilo vlast obećavajući sve suprotno od onoga što je radilo nakon dolaska na vlast.

Prvih dana vladavine Aljbin Kurti je krenuo u obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odbijajući da sprovede presudu suda da se vrati zemlja manastiru Visoki Dečani.

Privođenje, zastrašivanje, legitimisanje Srba od strane kosovke policije, kao i sve češći napadi na imovinu Srba, čiji vinovnici po pravilu ostaju neotkriveni, postali su redovna pojava. Sasvim je očigledno da je od dolaska Kurtija na vlast, položaj Srba doveden do ivice očaja, uprkos njegovim zaklinjanjima u demokratiju, i glumatanja kako je on premijer svih građana bez obzira na naciju. U to više niko ne veruje.

Poslednji koraci koje je Kurti preduzeo na Severu, i konačno su narušili ionako krhku političku stabilnost. Gomilanje „dugih cevi“, izgradnja vojnih baza bez konsultovanja sa lokalnom zajednicom, a naročito nasilno uvođenje automobilskih oznaka “RKS”, je prelilo čašu, odnosno razbilo gorepomenuti krčag.

SNF apsolutno podržava ovaj očajnički potez i istovremeno žali što su Srbi kao i država Srbija uopšte i pristajali da tako duboko budu uvučeni u očiglednu prevaru.

SNF poziva vlast Srbije da definiše novu političku strategiju prema Kosovu i Metohiji i u stvaranju te politike pozove sve relevantne faktore bez obzira na politička opredeljenja, da postigne potpuno političko jedinstvo i svoju partijsku politiku pretvori u državnu.

Nakon delimičnog resetovanja Briselskog sporazuma, koji je bio istorijska greška srpskih vlasti, prilika je da se definišu osnovni uslovi pod kojima bi se srpski predstavnici vratili u kosovske institucije. SNF smatra da su uslovi koje je postavila Srpska lista nedovoljni i politički neozbiljni. Njihovo eventualno prihvatanje od strane Kurtija bi kosovsko-metohijske Srbe dovele u još težu situaciju, koja bi neminovno vodila ka jačanju kosovske nezavisnosti.

SNF poziva međunarodne faktore, koji su najdgovorniji za stanje na Kosovu i Metohiji, da se ozbiljno uključe u rešavanje problema, a ne da kao do sada sve prepuste kosovskim organima, koji zloupotrebljavaju vlast i instrumente sile da pritiskaju srpski narod u nameri da njegov položaj učine neizdrživim.

SNF poručuje Kurtiju da ga je njegova antisrpska politika, pogotovu politika disciplinovanja „svojih“ građana dugim cevima, s jedne strane, i kukavičko izbegavanje dijaloga koji mu je ponuđen, a koji je i sam tražio, isključilo kao faktora sa kojima bi Srbi u eventualnom dijalogu tražili rešavnje”, navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog foruma.

Izvor :
Medija centar