Site icon Medija centar

Kurti: Uklanjanje kriminalnih grupa način da se smiri situacija na severu

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da Kosovo stoji iza politike i demokratskih vrednosti Sjedinjenih Država i Evropske unije, ali put ka deeskalaciji na severu, prema njegovim rečima, trebalo bi da počne uklanjanjem tamošnjih kriminalnih grupa.

„Put napred ka pacifikaciji i normalizaciji znači trenutni prekid nasilja kriminalnih grupa ispred opštinskih objekata nad policajcima, vojnicima NATO-a, novinarima i gradonačelnicima“, izjavio je Kurti.

Istakao je da se prisustvo policije na severu može smanjiti samo ukoliko, kako je rekao, odu kriminalne grupe sa severa, a ljudi koji su izazivali nasilje budu uhapšeni.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da radi na intenziviranju dijaloga o primeni sporazuma 27. februara postignutog u Briselu i sporazuma 18. marta, koji je dogovoren u Ohridu.

„Potreban nam je izbalansiran i pravičan redosled implementacije osnovnog sporazuma. Sporazum ne samo da su prihvatile obe zemlje, Kosovo i Srbija, već je i deo zaključaka Evropskog saveta od 9. februara 2023. godine“, naglasio je Kurti na sastanku Glavnog odbora pokreta Samoopredeljenje.

Osvrćući se na tenzije na severu, Kurti je rekao da bi do vanrednih izbora u severnim opštinama svoje dužnosti trebalo da obavljaju aktuelni gradonačelnici te je pozvao Srbe da izađu na izbore.

Kurti je ocenio da su opštinski objekti u vlasništvu Kosova te da im neće biti dozvoljeno da se transformišu u objekte u vlasništvu određene etničke grupe.

Naveo je i da je nasilje na severu Kosova podstaknuto od strane Beograda.

Exit mobile version