Kurti sa Boreljom i Lajčakom: Paljenje automobila zločin

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se uoči današnjeg samita Berlinskog procesa sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sa kojima je između ostalog razgovarao o situaciji na severu Kosova, sporazumima u dijalogu i napretku u normalizaciji odnosa. Kurti i Borelj osudili su paljenje automobila na severu Kosova.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj napisao je na Tviteru da je sa kosovskim premijerom razgovarao o situaciji na severu Kosova.

„Remetilačke radnje, kao što je paljenje automobila, su neprihvatljive. Sporazumi u dijalogu se moraju poštovati. Pozivamo sve na uzdržanost. Takođe smo razgovarali o napretku u normalizaciji“, naveo je Borelj.

Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je da je u Berlinu sa Boreljom i Lajčakom razgovarao o okvirnom sporazumu usredsređenom na uzajamno priznanje i ostala pitanja.

„Pljačke i paljenje automobila na severu Kosova su zločin i svi ga moraju osuditi“, istakao je Kurti na svom Tviter nalogu.

U glavnom gradu Nemačke danas će biti održan Samit Berlinskog procesa, na kom će biti potpisana tri sporazuma koja bi trebalo da podstaknu povezivanje Zapadnog Balkana u zajedničko tržište. Na Samitu će Srbiju predstavljati premijerka Ana Brnabić, dok će Kosovo predstavljati premijer Aljbin Kurti.