Kurti sa Boreljom i Lajčakom o francusko-nemačkom predlogu i dešavanjima na severu

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištne Miroslavom Lajčakom o dijalogu sa Srbijom, primeni odluke o registarskim tablicama i najnovijim dešavanjima na Kosovu, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Premijer Kurti istakao elemente okvirnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa uz međusobno priznavanje u fokusu , i rekao da je francusko-nemački predlog, koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije služi kao dobra osnova za dalju diskusiju.

Govoreći o nedavnim dešavanjima na severu zemlje, Kurti je ponovio da je Vlada Kosova pokazala odlučnost za vladavinu prava i posvećenost održavanju mira i bezbednosti u zemlji.

Sastanku su prisustvovali i zamenik ministra inostranih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti i savetnici premijera Aljbina Kurtija Jeton Zuljfaj i Fisnik Korenica.

Kurti je na svom Tviter nalogu napisao nakon sastanka sa Boreljom da se razgovori o pravno obavezujućem sporazumu ne mogu odlagati.

Izvor :
KIM