Kurti: Pripremamo meru za pomoć grupi domaćih potrošača

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da pripremaju meru za pomoć grupi domaćih potrošača. Govoreći u Skupštini o energetskoj situaciji i upozoravajući na novu krizu, Kurti je rekao da kroz subvencionisanje pojedinih potrošača nameravaju da smanje cenu struje. 

„Ministarstvo priprema i meru energetske efikasnosti za domaće potrošače. Putem subvencija potrošačima će se pomoći da smanje troškove električne energije. Najveća pomoć biće koncentrisana na socijalne slučajeve“, rekao je on.

Premijer Kurti je rekao da su trenutno u termoelektrani „Kosova B“ proizvodni kapaciteti u remontu. On je rekao da se tako spremaju za zimsku sezonu.

„Proizvodni kapaciteti termoelektrana tokom letnje sezone su u redovnom remontu kod nas. Jedan blok Kosova B je u redovnom remontu i očekuje se da će biti završen tokom ovog meseca, dok će drugi blok Kosovo B ući u remont tokom avgusta meseca oko 25 dana“, kazao je Kurti. 

Abazi: EU treba da da prioritet procesima integracije Kosova

Poslanik Samoopredeljenja, Haki Abazi, tokom izjašnjavanja van dnevnog reda na današnjoj sednici Skupštine Kosova, čestitao je Albaniji i Severnoj Makedoniji na otvaranju pregovora o članstvu u EU.

On je rekao da je ovo istorijski trenutak za region i time se potvrđuje da je proširenje EU kao proces živ, uprkos skepticizmu koji je nedavno iskazan nakon ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu.

„To je velika pobeda u tom procesu, a za nas je to signal da odluke pojedinih zemalja u pogledu liberalizacije viznog režima još više smanjuju prostor da ostanemo kakav je bio, tako da očekujemo da ćemo i mi uživati u tome. Zaslužujemo, odnosno naši građani će dobiti liberalizaciju viza“, naglasio je Abazi.

On je dalje rekao da treba uputiti zahtev državama članicama Kvinte da osude Radojčićeve izjave sa severa Kosova.

„Ove izjave ne doprinose stabilnosti ili bezbednosti zemlje“, rekao je on.

Abazi je govorio i o nastavku mandata specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, gde je rekao da to treba uraditi sa revizijom kako ne bi došlo do gubljenja vremena i neuspeha u procesu, gde, prema njegovim rečima, Kosovo je u kakvoj se formi posmatra u svetlu jednog procesa.

„Dijalog je dobrodošao sa svim susednim zemljama, ali je proces integracije Kosova podjednako važan i treba mu dati prioritet od strane EU i centara za naseljavanje“, dodao je Abazi.

Skupština izdvojila preko 23 hiljade evra za Istražnu komisiju za struju

Skupština Kosova izdvojila je preko 23 hiljade evra za Istražnu komisiju za elektroenergetski sektor od 2006. do 2022. godine.

Skupština je, sa 87 glasova za, odobrila budžet u iznosu od 23.720 evra za ovu Komisiju, koja je formirana pre nekoliko meseci da bi ispitala dosadašnji rad u energetskom sektoru.

Sa 83 glasa i nijednim protiv, Skupština Kosova je usvojila Nacrt zakona za ratifikaciju Ugovora o međusobnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između Vlade Kosova i Švajcarske Konfederacije.

Počela sednica Skupštine Kosova

Skupština Kosova je počela sednicu na kojoj je nekoliko tačaka dnevnog reda.

Skupština Kosova danas o viznoj liberalizaciji

Danas će Skupština Kosova sa početkom u 10 časova nastaviti plenarnu sednicu na kojoj su tri tačke dnevnog reda. Jedna od tema o kojoj će raspravljati poslanici biće liberalizacija viza za građane Kosova.

Prva tačka na prvoj sednici biće razmatranje Nacrta zakona za ratifikaciju Ugovora o međusobnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između Vlade Kosova i Švajcarske i glasanje o Nacrtu zakona o opštinskim sistema upravljanja učinkom grantova zasnovana na učinku kao i usvajanje budžeta Skupštinskog istražnog odbora u vezi sa procesom donošenja odluka u energetskom sektoru za period 2006-2022. godine, prenosi RTKlive.

Poslanici će danas raspravljati i o Nacrtu zakona o hrani, predlozima za rešavanje rasta cena, razmatraće godišnji izveštaj Agencije za informisanje i privatnost za 2021. godinu, kao i izveštaj Operatora sistema, prenosa i tržišta KOSTT.

Izvor :
RTK2