Site icon Medija centar

Kurti predstavio plan od osam tačaka za smirivanje tenzija sa Srbijom

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da je Kosovo spremno da doprinese deeskalaciji situacije na severu Kosova.

On je u video objavi na Fejsbuku, na engleskom jeziku, predstavio svoj predlog u osam tačaka i istakao da je taj predlog predstavio i šefu evropske diplomatije Žozefu Borelju na poslednjem sastanku u Briselu.

Smatramo da treba preduzeti hitne akcije u tom cilju, te smo željni i spremni da se posvetimo konkretnim koracima koji podržavaju ciljeve deeskalacije i stabilnosti„, naveo je Kurti u obrazloženju plana.

Predloženi potezi Kosova

Istovremeno, kosovski premijer predstavio je i čime bi trebalo da doprinese Srbija.

Očekivanja od Srbije

Premijer Kosova predložio je i da se Kosovo i Srbija, obavežu da će u potpunosti poštovati pravila zajedničkog regionalnog tržišta Berlinskog procesa i usklađenost sa pravnim tekovinama EU o slobodnoj regionalnoj trgovini u skladu sa utvrđenim sporazumima.

Da zaključimo, želeli bismo da ponovo istaknemo našu posvećenost intenzivnom dijalogu za potpunu, bezuslovnu, uravnoteženu i prilično redoslednu implementaciju Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa za implementaciju. Deeskalacija situacije i normalizacija odnosa je izvodljiva, imate moju spremnost i volju”, naveo je u video objavi Kurti.

Za sada nema zvaničnih reakcija predstavnika međunarodne zajednice i Beograda na predlog kosovskog premijera.

Evropska unija i Sjedinjene Države od dve strane, u cilju smirivanja tenzija, insistiraju na održavanju novih lokalnih na severu Kosova, garantovano učešće srpske zajednice, kao i početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga kojim posreduje Unija.

Lideri Srbije i Kosova se do sada nisu izjasnili da su u potpunosti prihvatili taj plan deeskalacije – aktuelizovan početkom juna.

Napetosti između Kosova i Srbije i na severu Kosova eskalirale su kada su nesrpski gradonačelnici, izabrani na glasanju koje je bojkotovala srpska zajednica, uz asistenciju kosovske policije pokušali da uđu u opštinske kancelarije u tri opštine sa srpskom većinom: Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Dodatnoj eskalaciji doprinelo je hapšenje trojice kosovskih policijaca oslobođenih posle jedanaest dana koje su proveli u pritvoru u Kraljevu. Dok su kosovske vlasti tvrdile da su oteti sa teritorije te države, zvanični Beograd uzvraćao je navodima da su uhapšeni na teritoriji opštine Raška u centralnoj Srbiji.

Smirivanje napetosti bio je glavni razlog odvojenih susreta koje je šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj prošlog četvrtka održao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskom premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nakon toga, u dva poslednja javna istupa – šef evropske diplomatije izrazio je nezadovoljstvo postupcima srpskih i kosovskih vlasti nakon poslednjeg kriznog dijaloga održanog u Briselu.

Sličan stav imaju i Sjedinjene Države, koje podržavaju višedecenijske pregovore Kosova i Srbije, vođene pod pokroviteljstvom Evropske unije.

U odgovoru Glasu Amerike u četvrtak američka administracija ukazala je da deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih tenzija na severu Kosova.

Reakcija je usledila pošto je grupa demokratskih i republikanskih senatora od američkog predsednika i administracije zatražila da se, kako je navedeno, prioritetno osvrne na sve goru bezbednosnu situaciju između Kosova i Srbije.

Exit mobile version