Site icon Medija centar

Kurti: Predlog EU dobra osnova za razgovore o normalizaciji odnosa

„Predlog Evropske unije dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, napisao je premijer Kosova Aljbin Kurti na svom Tviter nalogu, nakon sastanka sa timom evropsko-američkih diplomata koji su se danas sastali s njim u Prištini.

„Danas sam ugostio izaslanike EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije da razgovaraju o dijalogu i predlogu EU, koji je dobra osnova za dalje razgovore ka punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom, usredsređenih na međusobno priznavanje. Zahvalio sam im se svima na angažovanju i posvećenosti“, napisao je Kurti na Tviteru.

Saopštenjem za javnost povom ovog sastanka oglasio se i kabinet kosovskog premijera, gde se navodi se da je tokom razgovora Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU i SAD bilo reči i o pravima manjina, kao i o apliciranju Prištine za ulazak u međunarodne organizacije.

„Tema sastanka bio i Kurtijev zahtev da preostalih pet članica Evropske unije prizna kosovsku nezavisnost“.

Kurti je upoznao sagovornike sa „dostignućima i uspesima Kosova tokom 2022. godine u oblasti vladavine prava, sa sprovedenim reformamama, stanjem demokratije i ekonomije“.

Kurti je istakao i da je „spreman za buduće sastanke na visokom nivou i intenziviranje procesa“.

Exit mobile version