Kurti poziva gradonačelnike sa severa na razgovor o tablicama i struji

Premijer Kosova Aljbin Kurti je saopštio da je pozvao gradonačelnike sa severa Kosova na sastanak.

Kurti je, kako prenosi Gazeta ekspres, rekao da će sa njima razgovarati o plaćanju energenata na severu, ali i o registarskim tablicama.

„Želimo da razgovaramo o tome, ali ne samo o tome. Na sastanku ćemo imati dve teme – temu struje i registarskih tablica“, rekao je Kurti, a prenosi Klankosova.tv.

Kurti je juče izjavio da će odluka o preregistraciji automobilskih tablica biti uvođena postepeno, a da će konačno sprovođenje početi od 21. aprila. On je precizirao da će počev od 1. novembra do 21. novembra biti izricana mera opomene, zatim od 21. novembra do 21. januara biće izrečena kazna, a od 21. januara postojaće probne tablice još dva meseca, nakon čega od 21. aprila neće biti dozvoljene „druge registarske tablice u Republici Kosovo“.

Potom su se oglasile SAD, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima i pozvale vladu Kosova da produži rok za primenu zamene tablica.

U saopštenju portparola Stejt deparetmenta Neda Prajsa navodi se da Kosovo ima pravo da primeni režim sa tablicama prema Briselskom sporazumu, ali se naglašava da je produženje roka te primene u interesu ostvarenja napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU.

„SAD su razočarane i zabrinute da je vlada Kosova odbila molbe svojih međunarodnih partnera da to uradi“, navodi se u saopštenju.

Oglasio se i direktor kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković koji je ocenio da je „Kurti spremio pakao za Srbe na Kosovu i Metohiji od 1. novembra“, a Srpska lista je navela da će „izricanje prve novčane kazne Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaju organi Republike Srbije biti povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda jer smo svesni pravih namera vlastodržaca iz Prištine“.

Izvor :
RTV KIM, N1 Beograd, Gazeta express