Kurti optimista, „priznanje u središtu sporazuma“, zemljište Dečana može biti rešeno

Premijer Kosova Aljbin Kurti na 102. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a u Prištini rekao je da je sada optimističniji u pogledu dijaloga za sporazum sa Srbijom, jer je to novi pristup na dnevnom redu Brisela.

„Optimista sam po pitanju dijaloga u Briselu, jer smo tamo stvorili pravi i fer pristup i to je generalni nacrt sporazuma. Dijalog ne treba da služi samo za upravljanje krizama i da postane dijalog za dijalog, već dijalog za dogovor. Sada smo od 18. avgusta ove godine ušli u novu fazu, jer je prva tema u kabinetu Borela bila opšti okvir sporazuma, odnosno dijaloga o sporazumu i o ovom sporazumu ćemo razgovarati“, naglasio je Kurti.

Kurti je optimista s obzirom na to da je, „za razliku od ranije kada je priznanje nezavisnosti bilo na kraju procesa i on je ovaj pristup pretvarao u motivaciju Srbije za odugovlačenje procesa, sada je međusobno priznanje u središtu sporazuma“.

„Jer ako kažete Srbiji da će nezavisnost doći na kraju, ohrabrujete Srbiju da odloži kraj, ali sada međusobno priznanje nije na kraju procesa već u centru sporazuma. Ne kažem da neće biti drugih tačaka u sporazumu, ali centralni deo se odnosi na međusobno priznanje. Ovaj novi pristup, odnosno sa novom agendom u Briselu, gde ima za cilj da bude opšti okvir za dogovor kao tema broj jedan, čini me optimistom za naredne mesece i za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma“, istakao je on.

On je tokom izlaganja na ovom seminaru rekao da je cilj Kosova da ojača i postane članica NATO-a i na taj način doprinese promociji demokratskih vrednosti i mira širom sveta.

Kurti je rekao da je ove godine budžet za odbranu povećan na 102 miliona evra, a da je, prema njegovim rečima, cilj da budžet za odbranu uskoro dostigne dva odsto bruto društvenog proizvoda.

Govorio je i o „bliskom odnosu Srbije sa Rusijom, kao i o vojnim bazama koje Srbija ima na granici sa Kosovom“.

On je, između ostalog, tokom svog govora govorio o pitanju zemljišta manastira Visokih Dečana, rekavši da je optimista da će to pitanje biti rešeno, prenosi Klankosova.tv.

„Verujem da će to pitanje biti rešeno, optimista sam, ja sam prvi premijer Kosova kojeg pravoslavni sveštenici u manastiru Dečani ne prihvataju za sastanak. Moji prethodnici su se sreli, ali me ne žele na sastanku. Tražio sam termin, ali su me odbili. Verujem da možemo da se uključimo u dijalog i rešimo probleme koje imamo“, rekao je Kurti.

On je kazao da žele da sačuvaju manastir Visoki Dečani koji je, kako je rekao, kulturno nasleđe svih građana.

Govoreći o liberalizaciji viza, Kurti je rekao da je ovo pitanje odloženo zbog nevoljnosti nekih država članica, iako je Kosovo ispunilo 95 kriterijuma, i izrazio optimizam za pozitivnu odluku u bliskoj budućnosti.

Izvor :
RTK, RTV KIM