Kurti kaže da predlog EU o normalizaciji nije proizvod pregovaranja 

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da predlog EU o normalizaciji odnosa sa Srbijom nije proizvod pregovaranja, te dodao da je taj predlog stranama predstavljen tri nedelje nakon sastanka održanog 18. avgusta.

Prema njegovim rečima, na tom sastanku je otvorena tema oko postizanja opšteg okvira sporazuma, ali da Srbija nije bila zainteresovana niti spremna za tako nešto.

Kurti i Vučić su se potom sastali 23. novembra zbog krize na severu Kosova oko registarskih oznaka.

„Dakle, nije da smo mi pregovarali i da je predlog donesen“, rekao Kurti poslanicima u Skupštini Kosova pred novi sastanak sa Vučićem, koji je zakazan za 27. februar.

Prema njegovim rečima, saveznici Kosova su evropski predlog osmislili kao paket koji će unaprediti proces članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Predlog EU o normalizaciji odnosa su podržale SAD, Nemačka i Francuska, a stranama je predstavljen u septembru 2022.

U njemu se eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, ali se od Srbije traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Predviđa i da dve strane poštuju suverenitet i integritet druge zemlje.

Podrazumeva i jednaka prava, priznanje državnih simbola, poseban tretman za srpsku zajednicu na Kosovu, te realizaciju do sada postignutih dogovora u okviru dijaloga.

Kurti i Vučić su, nakon višemesečne intervencije međunarodnih posrednika, u načelu prihvatili ovaj predlog EU.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji više od deset godina sa ciljem postizanja konačnog dogovora.

Međutim, strane imaju različita očekivanja kako bi on trebalo da izgleda, Kosovo insistira na međusobnom priznanju, a Beograd traži kompromisno rešenje.