Kurti i Osmani poručili Kvinti: Dosadašnja praksa je neustavna i ne obavezuje sadašnje institucije

Kosovski lideri izdali su zajedničko saopštenje nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i zemalja Evropske unije u kome se navodi da su jasno rekli da otvaranje srpskih biračkih mesta na Kosovu predstavlja kršenje Ustava i zakona Kosova, prenosi Koha.

„Pored ponavljanja da će građani kosovskih Srba sa dvojnim državljanstvom imati pravo glasa u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno preko pošte i Kancelarije za vezu, institucije su jasno stavile do znanja da će otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova biti jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse“, navodi se u saopštenju predsednice Vjose Osmani, premijera Aljbina Kurtija i predsenika parlamenta Gljauka Konjufce.

Štaviše, kako se dodaje „takav čin predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Kosovo“.

„Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Kosovo primeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, jer nezavisnost naše zemlje ne priznaje samo većina demokratskih zemalja sveta, već je tu i pečat Međunarodnog suda pravde. Ustav Kosova, važeći zakoni na Kosovu kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo jednoj državi da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države. Dakle, dosadašnja praksa od 2012. godine je neustavna i kao rezultat toga ne obavezuje sadašnje institucije Republike Kosovo, proistekle iz jasne volje građana izražene 14. februara 2021. godine“, zaključuju kosovski lideri.

Izvor :
Kosovo online, Koha ditore