Kurti hvali performans srpskih opština južno od Ibra i kritikuje BG da „lišava razvoja“ one na Severu

U jeku sve češćih poziva međunarodne zajednice upućenih Prištini da formira Zajednicu srpskih opština, kosovski premijer, Aljbin Kurti, oglasio se danas objavom u kojoj se hvali time da opštine sa srpskom većinom dobijaju više novca po glavi stanovnika od ostalih. Ujedno hvali šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra navodeći da one bolje funkcionišu od onih na Severu, za šta optužuje Srbiju i „šačicu kriminalaca“.

„Deset opština sa srpskom većinom na Kosovu dobilo je u proseku 62% više budžeta (u celini) po glavi stanovnika, kao i 89% više kapitalnih izdataka po glavi stanovnika od ostalih 28 opština, od kojih je 27 sa albanskom većinom“, prva je od više objava kosovskog premijera na Tviteru.

Za ove navode poziva se na podatke Odeljenja za budžet Ministarstva finansija Kosova iz poslednjih 14 godina tj. od 2008. do 2022. godine.

Kurti ujedno tvrdi i da je šest većinsko srpskih opština južno od Ibra bolje fukcionisalo od četiri na Severu.

„Kada je u pitanju korišćenje budžeta, 6 relativno dobro integrisanih opština sa srpskom većinom na jugu Kosova su konstantno radile bolje od četiri na Severu“, naveo je Kurti.

Takođe navodi i da su opštine južno od Ibra ostvarile bolje rezultate u planiranju, ali i zdravstvu, obrazovanju i saobraćajnoj infrastrukturi.

„Srpski političari i opštinski lideri u 6 južnih opština bili su voljni i sposobni da planiraju, obezbede i implementiraju više obrazovne, zdravstvene i saobraćajne infrastrukture za svoje građane od četiri opštine na Severu“, kazao je Kurti.

On tvrdi da bi međunarodna zajednica trebalo da drži Vladu Srbije odgovornom za „lišavanje četiri severne opštine od odgovarajućeg razvoja“.

„Njenu prinudu lokalnih građana preko šačice kriminalaca, predvođenih trgovcima novcem, narkoticima i oružjem sa crne liste američkog Trezora, treba javno osuditi“, poručio je Kurti.

Izvor :
Kossev