Kurti hoće uzajamno priznanje, Vučić tvrdi da ga neće biti dok je na vlasti, Lajčak „ne komentariše“

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, posetio je juče Prištinu, treći put za manje od mesec dana i to bez prethodne zvanične najave za medije. Razgovarao je sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, o novoj rundi dijaloga, a sa Besnikom Bisljimijem o energetici i slobodi kretanja.

Kosovski premijer zajedno sa šefom prištinskog pregovaračkog tima, sastao se sa Miroslavom Lajčakom u zgradi kosovske vlade.

Nakon završenog susreta, oglasila se i jedna i druga strana.

Iz kosovske vlade potvrđeno je da je Kurti tokom razgovora izrazio spremnost Kosova da se uključi u „principijelan i uravnotežen dijalog od kojeg korist imaju građani obe zemlje“.

Kurti je takođe još jednom kazao da bi takav dijalog trebalo da dovede do pravno-obavezujućeg sporazuma o uzajamnom priznanju.

Iz Prištine je ujedno potvrđeno da se razgovaralo o nastavku dijaloga i pripremama za naredni susret.

Kurti je neretko u prošlosti na sastancima sa međunarodnim zvaničnicima, odnosno nakon završetka, slao poruke o tome da bi dijalog trebalo da dovede do uzajamnog priznanja.

Nova poruka, međutim, stiže nakon serije sličnih izjava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o tome da neće priznati Kosovo.

Za mandata mog predsednikovanja neće biti priznata nezavisnost Kosova, neće Kosovo da uđe u UN„; „Ne pada mi na pamet da u ime Republike Srbije potpisujem bilo kakva štetna dokumenta, bilo šta što bi moglo da doprinese rušenju integriteta Republike Srbije„; „Zakleo sam se nad Ustavom Srbije da dokle god na to budem mogao da utičem – Republika Srbija neće ni posredno, ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“ – poruke su srpskog predsednika koje je slao u utorak i sredu na sednici Narodne skupštine koja je bila posvećena izveštaju o Kosovu, odnosno pregovorima sa Prištinom.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine juče je u Prištini upitan da prokomentariše upravo ove navode srpskog predsednika.

Međutim, on je, prema pisanju Kallxo-a, nakon sastanka sa Kurtijem, odbio da to učini i zatražio je poverenje u proces dijaloga.

„Ne komentarišem izjave, ja sam posrednik. Pustite nas da radimo svoj posao i verujte nam“, kazao je Lajčak novinarima, prenosi ovaj medij.

Izaslanik EU je, sa druge strane, kako je javila Gazeta Express, ipak prokomentarisao drugu izjavu srpskog predsednika o tome da postoji „novi okvir dijaloga“. Kazao je da je bio iznenađen kada je to čuo i demantovao je ove navode, javio je isti medij.

Podsetimo, predsednik Srbije je u više navrata u prethodnim danima, nakon prošlonedeljnog sastanka sa Lajčakom, ali i ove nedelje – na sednici Narodne skupštine o Kosovu, govorio o tome da postoje pokušaji promene „političke armature“ pregovora.

„Iz onoga što je postizano, reći će da će to biti urađeno, ali je važnije da nas privole da se krećemo ka neformalnom i suštinskom priznanju nezavisnosti. To će biti predstavljeno kao dar sa neba i šta god budemo rekli, biće teško za našu zemlju“, kazao je Vučić.

Lajčak je takođe potvrdio da je sa Kurtijem razgovarao o napretku u normalizaciji odnosa, ali i o pripremama za novi susret u Briselu, te da je iskoristio priliku da sa Besnikom Bisljimijem razgova o aktuelnim temama, a posebno o slobodi kretanja i energetici.

Sa druge strane, prema medijskim navodima, Lajčak nije rekao kada će biti naredni sastanak na visokom nivou.

„Ovde smo da poguramo proces napred, sastanak će se održati što je pre moguće i to je razlog zašto sam danas ovde. Želimo da budemo sigurni da sastanak ima sadržinu i da bude produktivan“, naveo je Lajčak.

Podsetimo, Lajčak je i prošle nedelje boravio u Prištini, a potom i u Beogradu, takođe kako bi se razgovaralo o procesu dijaloga. On je tada, međutim, po prvi put posetio region sa savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara.

Ovo je zapravo bila treća poseta Lajčaka Kosovu u prethodnih mesec dana. Izaslanik EU je krajem avgusta meseca posetio Prištinu, pa Beograd i sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Izvor :
KoSSev