Kurti čestitao Evropski dan jezika

Povodom obeležavanja Evrospkog dana jezika premijer Kosova Aljbin Kurti čestitao je ovaj dan, navodeći da je Kosovo višejezično društvo i naglašavajući da „ova vrednost ima duboke korene“ na Kosovu.

„Tokom ove godine, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke, tehnologije i inovacija i Kancelarijom poverenika za jezike: Osnovali smo Balkanski program na Univerzitetu u Prištini, gde studenti iz svih zajednica mogu da uče jezike balkanskih naroda. Ove akademske godine u ovaj program je upisano 15 studenata i nadamo se da će se ovaj broj povećati u narednim godinama; Kurikularni okvir Kosova je otvorio mogućnost integracije jezika zajednica kao izbornih predmeta; Pokrenuli smo inicijativu za osnivanje jedinice za prevođenje i usklađivanje koja će se baviti višejezičnim zakonodavstvom; Podržali smo funkcionisanje online platforme „VOC-UP“ za učenje jezika, preko koje je više od 70.000 građana Kosova steklo najmanje osnovno znanje albanskog ili srpskog jezika“.

Kurti je u saopštenju dostavljenom medijima izrazio i zahvalnost povereniku za jezike Slaviši Mladenoviću na, kako je navedeno, dosadašnjoj saradnji.

„Kosovo ostaje snažno posvećeno promovisanju vrednosti višejezičnosti, smatrajući da je ova vrednost sredstvo za očuvanje bogatog i raznolikog karaktera našeg društva. Vlada Republike Kosovo će takođe udvostručiti svoje napore da obezbedi zaštitu prava na upotrebu službenih jezika. Srećan Evropski dan jezika!“, naveo je Kurti u saopštenju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica