Kosovski zvaničnici: Potpisan sporazum sa MCC-om

Zvaničnici američke „Millennium Challenge Corporation“ (MCC) i vlada u Prištini potpisali su u Vašingtonu sporazuma vredan 236 miliona dolara za podizanje energetskih kapaciteta na Kosovu i Metohiji, među kojima je najvažniji projekat skladištenja i čuvanja energije, saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice. 

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti, kao i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli.

Potpisivanju Ugovora sa MCC-om predhodili su uspešno okončani pregovori u maju ove godine i jednoglasno izglasavanja Kompakt programa od strane Upravnog odbora MCC-a.

„SAD su , preko MCC-a, ponovo potvrdile svoju nepokolebljivu podršku Kosovu i spremnost da nam pomognu da napredujemo dalje u smislu održivog ekonomskog razvoja“, rekla je Vjosa Osmani.

Ona je naglasila da su kao rezultat bezbednosnih dešavanja u Evropi i šire, brze i pametne intervencije u energetskom sektoru od vitalnog značaja i mogu postati najvažnije nasleđe sadašnjih generacija.

„Investicija od 236,7 miliona dolara je najveća energetska investicija na Kosovu poslednjih decenija. Ova investicija će pomoći stvaranju fleksibilnosti i stabilnosti u električnoj mreži omogućavanjem veće integracije obnovljivih resursa, kao i razvojem veština koje će doprineti jačanju učešća i angažovanja žena u energetskom sektoru i na tržištu rada“ , rekla je predsednica Osmani.

Ovaj proram je do sada najveća investicija u energetskom sektoru na Kosovu, navode iz kabineta Vjose Osmani i pojašnjavaju da obuhvata tri projekta – investicije u infrastrukturi za skladištenje energije, razvoj radne snage i uključivanje žena u energetski sektor, kao i projekat američke institucije za ubrzanje razvoja.

„Ovo potpisivanje predstavlja nastavak dubokog partnerstva između SAD i Kosova i naše posvećenosti da radimo zajedno na izgradnji modernih, održivih energetskih rešenja od kojih će imati koristi skoro dva miliona građana“ rekla je direktorka MCC-a, Alis Olbrajt.

Sporazum su potpisale izvršna direktorka MCC Alis Olbrajt i kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli.

Izvor :
RTV KIM