Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice

Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.

„Vladin kabinet je doneo i odluku prema kojoj se svakom licu koje se pojavi na administrativnom prelazu sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, dostavlja deklaracioni list koji privremeno zamenjuje korišćenje dokumenta. Deklaracioni list će stvoriti osnovu za funkcionisanje na teritoriji Kosova i za korišćenje u javnim institucijama“, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Takođe, doneta je odluka da se stanovnicima, uglavnom na severu Kosova koji imaju registarske tablice koje izdaje Srbija, pruži još jedna šansa da se vrate na registarske tablice RKS.

Vlada Kosova je usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa RKS registarskim tablicama za sva vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“,“PZ“, „GL“, „UR“, „JP“, „DA“ ili „ĐA“.

Registracija vozila na RKS tablice, kako se navodi u odluci kosovske vlade, počinje od 1. avgusta i trajaće do 30. septembra, a nakon isteka tog roka vozila koja se ne preregistruju smatraće se nacionalizovanom robom.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da preduzme sve potrebne radnje i mere u cilju sprovođenja odluke“, navodi se u saopštenju.

Koha navodi da je Vlada prošle godine uspostavila i reciprocitet za automobilske tablice. Od tada, automobili sa srpskim tablicama koji ulaze na Kosovo moraju da prekrivaju državni simbol, kao i automobili sa RKS tablicama pri ulasku u Srbiju.

Pre ove odluke, na Kosovu je bili dozvoljeno kretanje  automobila sa srpskim  tablicama, dok su oni sa RKS registarskim oznakama, na ulazu u centralnu Srbiju, dobijali privremenu registarsku tablicu koju je izdavao zvanični Beograd uz naknadu.

Izvor :
Koha, RTV KIM