Kosovska skupština rekla „ne“ referendumu

Sa 76 glasova „Za“, poslanici u kosovskom parlamentu usvojili su rezoluciju protiv organizovanja referenduma za promenu Ustava Srbije na teritoriji Kosova.

U parlamentu je u trenutku glasanja bilo 77 poslanika, a jedan je bio uzdržan.

Osim poslanika Samoopredeljenja, stranke koja je i predložila ovu rezoluciju, nju su podržali i poslanici DSK, Alijanse za budućnost Kosova, piše prištinska Koha.

Rezolucija se sastoji od osam tačaka, i u njoj se između ostalog navodi da:

„Skupština Republike Kosovo, kao predstavnik građana Kosova, izražava zajednički stav da se organizovanjem referenduma Republike Srbije na Kosovu krši Ustav i suverenitet Republike Kosovo i da je u suprotnosti sa Ustavom, kosovskim zakonima, normama i međunarodna praksa“.

Rezolucijom Skupština ujedno traži od kosovske vlade i drugih institucija da preduzmu sve radnje „da spreče narušavanje suvereniteta i ustavnog poretka Republike Kosovo održavanjem referenduma strane države na teritoriji Republike Kosovo“.

Takođe se navodi i da je skupština potvrdila pravo građanima Srbije na Kosovu, tj. kako se navodi „građnima sa dvojnim državljanstvom“, da ostvaruju svoje pravo glasa „u skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom“.

„U ovom slučaju, svim državljanima Republike Kosovo koji imaju i državljanstvo Srbije, garantovano je pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije u Prištini“, navodi se.

Izvor :
Koha, Kossev